Duurzaam oosterpark

natuur

Stadsnatuurwandelingen met Adri en Hilly 

Adri en Hilly, bewoners van de Oosterparkwijk, nemen bewoners en stadjers mee uit wandelen door de Oosterparkwijk. Ze staan stil bij stadsnatuur. Bij natuur denken veel mensen aan bossen, weide of duinen. Maar er is zoveel te zien in je eigen buurt.

Sterker nog, volgens Adri en Hilly is de biodiversiteit in je eigen stadswijk interessanter dan bijvoorbeeld in een bos in Drenthe. Tijdens de wandelingen laten Adri en Hilly je natuur in de Oosterparkwijk ervaren. De Oosterparkwijk is een groene wijk vol natuurlijke pareltjes! Met een groep lopen we door de wijk en staan af en toe stil bij planten, vogels, bomen en meer. Adri en Hilly organiseren stadsnatuur wandelingen een aantal keer in het jaar met telkens andere thema’s en doen dat geheel vrijwillig! Hoe tof is dat?!

Op oogtv.nl kunt u een artikel en een tv item vinden over de Stadsnatuur wandeling van Adri en Hilly. Houd onze Facebook pagina, de wijkagenda op mijnoosterparkwijk.nl of de buurtmail in de gaten als je ze niet wilt missen. Wil je de buurtmail graag ontvangen? Meld je dan aan via mijnoosterparkwijk.nl

Meer lezen? Nog meer Adri en Hilly?

Zandbak voor bijen

Een watte? Een zandbak voor bijen noem je eigenlijk een sandarium. Een aquarium maar dan met sand (das engels). 80% van de wilde bijen nestelt onder de grond en dan het liefst in zand. Bijen zijn van cruciaal belang voor ons voedsel- en ecosystemen. Door hun bestuiving kunnen planten zich blijven vermeerderen. De bijenpopulatie is de afgelopen jaren drastisch afgenomen en dit heeft grote gevolgen voor de planeet en ons voortbestaan. Onderschat dit niet.

De wilde bij kan onze hulp goed gebruiken en dus hebben we een sandarium gebouwd van gewipte stoeptegels. Tijdens het Mini Natuurfestival 2024 hebben kinderen de zandbak gevuld met zand en voorzien van planten (met dank aan de gemeente Groningen). Binnen twee maanden hebben de eerste bewoners hun intrede gedaan in ons gecreëerde bijenbiotoopje! Onder een luid gejubel van bewoners die meewerken aan de buurttuin bij wijkcentrum bij Van Houten. De groefbij en de tweekleurige zandbij zijn de pioniers van het sandarium. 

Vrouwtjesbijen graven het nest en zorgen dat er een voorraad stuifmeel en nectar in elke cel klaar ligt voor de larven. Sommige soorten overwinteren zelfs onder de grond. Het is van belang dat er een voedselbron in de nabije omgeving te vinden is want wilde bijen vliegen niet zo ver. In Nederland leven 360 bijensoorten en wereldwijd zijn er maar liefst 20.000 soorten! Wow. Onder andere de honingbij leeft in zwermen en zorgt gezamenlijk zorgen voor onderkomen, voorplanting en voedsel. De meeste wilde bijen leven solidair en doen dit allemaal in hun uppie.

En dit moet toch even worden gezegd: bijen steken niet voor hun plezier, ze hebben er zelfs last van als ze het moeten doen. Ze steken wanneer ze zich bedreigd voelen net als elk ander dier. Door te zoemen waarschuwen ze dieren om op afstand te blijven

 

Mini Noeki

PSSSSSST Er staan Mini-Noeki’s in de Oosterparkwijk. Een watte? De Mini-Noeki is een rusthuis voor egels in de Oosterparkwijk, afgeleid van haar grote zus de Michi-Noeki. Er staan 5 Mini-Noeki’s in de wijk. Laat ze lekker staan want… van maart tot september hebben de vrouwtjesegels een veilige plek nodig om hun jongen groot te brengen. En wanneer het kouder wordt, gaat de egel op zoek naar een geschikte plek voor zijn winterslaap. Met Mini -Noeki’s in de wijk zijn ze nog beter beschermd tegen wind en kou.

Alle Mini-Noeki’s hebben een mooie plek gekregen in de Oosterparkwijk met omwonenden die een oogje in het zeil houden. Hoe leuk is dat?! Maar liefst 28 verschillende locaties kregen we binnen na onze oproep over een geschikte plek voor een Mini-Noeki. Daarnaast nog een vijftal uit andere wijken die we op voorhand moesten teleurstellen. Wat ontzettend geweldig en bedankt iedereen voor het inzenden.

De Mini-Noeki’s zijn ontworpen om egels optimale overlevingskansen te bieden. De locatie voor een Mini-Noeki is even zo belangrijk. Voor de ingezonden locaties willen we natuurlijk niet onder doen dus hebben we hiervoor een aantal uitgangspunten vastgesteld, dat zijn:

• Een plek in een wild stukje groen met wat bodemgroei.
• Een rustige plek waar honden en spelende kinderen vrijwel nooit in de buurt van de Mini-Noeki komen.
• Egels zijn schuwe dieren, daarom proberen we de ingang van de Mini-Noeki verborgen te houden voor andere dieren, de locatie moet hieraan kunnen voldoen.
• De nestbouw begint soms al in oktober. Sommige egels veranderen in februari nog van nestplaats. Daarom kan een egelhuis op ieder tijdstip gedurende de winter geplaatst worden.
• Van maart tot september hebben de vrouwtjesegels een veilige plek nodig om hun jongen groot te brengen. En van februari tot december moeten egels zonder jongen overdag een veilige schuilplaats hebben.
• De Mini-Noeki wordt gevuld met dorre bladeren en komt te staan op stoeptegels om rotting en vocht te voorkomen. Dit heeft verder niks met een locatie keuze te maken maar vinden we wel belangrijk om te vertellen.
• Een plek waar de Mini-Noeki vanaf een afstand in de gaten gehouden kan worden door omwonenden. De Mini-Noeki’s moeten bijvoorbeeld na gebruik even worden schoongemaakt en daarna weer worden teruggeplaatst.
• We hebben gelet op de verspreiding van Mini-Noeki’s. Zo kunnen egels op verschillende punten in de wijk gebruikmaken van een Mini-Noeki. 

Ode aan het onkruid

24 juni 2023 stond in het teken van onkruid! Ze zijn namelijk misschien wel de belangrijkste planten voor voedzame grond, voor insecten en voor ons. Wist je bijvoorbeeld dat de paardenbloem de meest bezochte plant is door bijen en andere nectar snoepers? Deze plant en de andere onderschatte helden zijn lang zo gek nog niet… dus hebben we een veldje ingericht volledig gewijd aan, jawel, onkruid. Bij het veld zijn informatieborden geplaatst met interessante weetjes en feiten over de verschillende soorten (on)kruid.

De middag begon met een enthousiaste groep wandelaars die meeliepen met een ‘straatplantensafari’ door de Oosterparkwijk. In onze wijk zijn namelijk ontzettend veel planten, kruiden en zaden te vinden die een belangrijke functie hebben. Sanne Scheltena van Greendreamster begeleidde de wandeling en vertelde bij elke plant de geneeskrachtige, insectvriendelijke of smaakvolle weetjes. 

We sloten af met de opening van het onkruidveldje. Wijkkoor Eusterpaark zong een meerstemmige ode geschreven en gedirigeerd door Lucie Dekker. WAUW wat een geweldig nummer is dit geworden en wat een toewijding van het wijkkoor. Fantastisch wat onkruid in beweging kan zetten. Lov it. Wil je hem horen? Dat kan, hierrr! De hele middag was het terras van HOP open en speelde DJ Botanical bloemige deuntjes. Tevens kon je genieten van bijvoorbeeld een paardenbloemcocktail of een brandnetel bruschetta met zevenbladpesto.

Mini Natuurfestival

Inmiddels hebben er twee succesvolle edities van het Mini Natuurfestival in de Oosterparkwijk plaats gevonden. Een festival waar we spelenderwijs de ‘natuur’ centraal zetten. Een doe, leer, speel, kijk en beleef festival. Op deze middag organiseren we een uiteenlopend programma. 

Het festival is voor 100 kinderen met de leeftijd van 3 tot en met 10 jaar. Met dit festival
maken we kinderen enthousiast voor natuur in de hoop dat waardering voor je omgeving op een positieve manier in die koppies blijft hangen. Dat natuur leuk en interessant is werd met al die blije koppies bevestigd. Man man man wat een blije gezichten liepen door het wijkcentrum bij Van Houten, al dan niet geschminkt als vlinder, tijger of eenhoorn. 

En dat voor helemaal niks! Kosteloos, want we vinden het belangrijk om kinderen uit de stad Groningen en met name uit de Oosterparkwijk enthousiast te maken voor de natuur. In onze wijk wonen veel ouders met een krappe beurs. Begrijpelijk zal een festival met een natuurthema niet tot een eerste uitgave behoren. Natuur is een belangrijk ingrediënt voor de toekomst en dus ook belangrijk voor (stadse-) kinderen.

Dit soort dingen organiseren kunnen we echt niet alleen. We doen dat samen met verschillende partijen uit de wijk en een heleboel geweldige vrijwilligers!!!

Buurttuin

Een groep bewoners steken de handen uit de mouwen en zijn in 2023 begonnen met de buurttuin bij wijkcentrum bij Van Houten. In de vaste plantenbakken langs de vijver zijn inheemse planten geplaatst. En vervolgens zijn er zo’n 950 stoeptegels gewipt uit het buurtplein. Hierdoor is er een prachtige schaduwtuin ontstaan. Alle planten die we hier gepoot hebben zijn vrijwel allemaal inheems en geliefd door bijen en vlinders. Zo helpt de buurttuin de natuur ook een beetje. Echt een kijkje waard.

Tevens zorgt de Buurttuin ervoor dat bewoners geïnspireerd kunnen raken. De planten in de vaste bakken zijn voorzien van een informatiebord met daarop de kenmerken van de plant. Zo kan je zien welke planten geschikt zijn voor je eigen tuin of geveltuin. Ook laat de buurttuin je inspireren hoe je de gewipte stoeptegel kunt hergebruiken in de tuin.

Wil je meewerken aan de buurttuin? Dat kan. Elke eerste vrijdagmiddag van de maand (behalve in de maand augustus) is er een groep bewoners aanwezig. Nuttig én gezellig. Meer weten? welkom@duurzaamoosterpark.nl OogTV heeft een leuk filmpje geschoten van de eerste buurttuin dag. Zien? Klik hier

De buurttuin is mede mogelijk gemaakt door gemeente Groningen en Operatie Steenbreek.

 

Stekjeskast

Toe aan nieuwe planten in de tuin of wil je juist af van teveel hetzelfde soort groen? Hiervoor dient de stekjeskast! Hij is zelfs sinds 2023 in gebruik genomen door bewoners. In de stekjeskast kan je planten of zaden (die geschikt zijn voor buiten) ruilen met andere bewoners. 

Het initiatief kwam vanuit wijkbewoonster Lucie die de kast heeft opgeknapt en er prachtige schilderwerkjes op heeft gemaakt! Ze zocht naar een manier waarop ze haar uit de hand gegroeide bodembedekker kon schenken aan iemand anders in plaats de plant weg te moeten gooien. De stekjeskast was hiervoor de uitkomst.

Ruilen, nemen en geven alles mag en kan. In de kast vind je een potlood en ijsstokjes om de namen van de planten op te noteren. Zo weet iedereen wattie in de tuin haalt, wel zo fijn.

Je kan de stekjeskast vinden in de schaduwtuin op het buurtplein van het wijkcentrum bij Van Houten, Oliemuldersweg 47. Lang leve de biodiversiteit. Hatsee

Broedkorf vlechten voor eenden

Februari 2022 kregen bewoners van de Oosterparkwijk bezoek van de takkenvrouw. En dat was niet zomaar. We kregen een workshop broedkorven vlechten. In volledige concentratie met uitzicht over de Pioenvijver hebben we 6 uren gevlochten tot we geen vingertoppen meer over hadden. Maar oh wat was het leuk! En hoe leuk is het als er straks jonge eendjes uit een hand gevlochten korf de vijver in springen. Door het plaatsen van broedkorven krijgt de eend een aantrekkelijke nestplaats, het nest omringt met water biedt ze namelijk een veilige plek om te broeden. Honden en roofdieren kunnen de broedende eend nauwelijks storen, opjagen of zouden de eieren kapot kunnen maken. 

Eenden in de Oosterparkwijk hebben het soms zwaar te verduren in onze hondenwijk. Ze leggen meestal 10 tot 11 eieren en broeden ze in 28 dagen uit. De woerd, de mannetjes eend, broedt niet mee maar blijft tijdens de broedperiode in de buurt van het nest om de wacht te houden. In de broedkorf moet het voor de eend wel een beetje aantrekkelijk worden gemaakt door een flinke laag hooi of oud gras aan te brengen. Een eend sleept namelijk niet zelf met nestmateriaal. De eend vindt het prettig dat de opening van de korf richting het noorden-oosten wijst. Vanaf die kant komt in het voorjaar de minste wind vandaan.

De workshop was mede mogelijk gemaakt door de gemeente Groningen. De gemeente heeft samen met de stadsecoloog Hemmo Jager de Oosterpark Vijver geselecteerd voor het plaatsen van vier broedkorven die gemaakt worden door bewoners van de wijk. OogTV schreef er een artikel over.

Slachthuisstraat

Vrijdag 27 oktober 2023 hebben betrokken bewoners van de Slachthuisstraat een eerste hand gelegd aan de uitvoering van hun groene wensen. Tijdens de actie, onder het genot van een hapje en een drankje, is er een plantenbak gebouwd van gebruikte stoeptegels naar ontwerp van Florus van Eyndhoven, student van de Hanzehogeschool Groningen Academie van Bouwkunst die in circulaire gedachte gewipte grijze tegels opnieuw inzet in de openbare ruimte. Ook is er een buurtkast geplaatst, zijn er klimophekwerken rondom de ondergrondse containers geplaatst EN wordt één van de panden vanuit nieuwe geveltuinen ook verticaal vergroend. 

In 2021 meldden de eerste bewoners zich met een vergroeningswens bij ons. De Slachthuisstraat bestaat uit veel grijs: straat, stoep en beton, de bewoners ervaren veel hittestress en afwateringsproblemen en zien hun buurt graag groener. Studenten van de RUG hebben deze meldingen omgezet in de onderzoeksvraag ‘Zorgt een groene straatvoor woongeluk?’. Het antwoord is ja. En door bewoners gezamenlijk actief te betrekken in de ontwikkeling draagt het bij aan gemeenschapszin, zorgt het voor een gevoel van eigenaarschap, trots en binding met de openbare ruimte.

De openbare ruimte lijkt zo simpel maar niets is minder waar. Elke vierkante centimeter op en onder de grond is onderdeel van gemeentelijke regelgeving en -verantwoorderlijkheid, want het gaat tenslotte overveiligheid, toegankelijkheid, aan- en afvoer van kabels of buizen en structureel onderhoud.

In 2022 hebben de bewoners zich laten inspireren door allerlei voorbeelden uit de praktijk, ideeën besproken en deze getoetst aan de haalbaarheid. Steeds meer bewoners haakten aan in de ontstane buurtapp waarin zij elkaar op de hoogte houden van de ontwikkelingen. Complex is ook het proces met bewoners, want er zijn zoveel verschillende meningen, wensen en kanttekeningen. Maar het resultaat mag er zijn, hulde aan de Slachthuisstraat!

‘Doe mij ook zo’n bloembak.’ Deze opmerking krijgen we nu geregeld binnen. Snappen we! We vinden het zelf ook heel leuk. Maar het is een langdurig proces en eentje van de lange adem. Ons ff niet bellen…

Bollen poten

Bewoners hebben in samenwerking met de gemeente Groningen 17.000 bollen gepland bij het wijkcentrum bij Van Houten (2022). Wow! 

De bollen plantactie is niet alleen bedoeld om de wijk groener en fleuriger te maken, maar ook om de biodiversiteit te verbreden. Zo is er gebruik gemaakt van een speciaal bollenmengsel ‘Bee Surprise Mix Extra’. Uit deze bollen bloeien soorten die veel nectar en stuifmeel afgeven. De bloei is in een periode waarin er een groot gebrek is aan voedsel voor bijen, vlinders en andere nectar snoepers die uit hun winterslaap wakker worden: in het voorjaar. Bij een aantal bollen begint de bloei al in februari maar deze bollenmix bloeit door tot midden juni. Een prachtig scala van verschillende soorten kleuren en types.

De gemeente had de bollen plantactie goed voorbereid door kuilen in de grond gereed te maken. Bewoners hebben vervolgens de bollen geplant en toegestopt. Daarbij kregen we ook hulp van de ‘meidenclub’. Het resulteerde in een minikeukenhof in de wijk waar menig bewoner een selfie heeft gemaakt en waar complete fotoshoots zijn gehouden inclusief schaterende babies.

De bollenvelden zijn gepoot aan de kopse kanten van de Gorechtvijvers en nabij wijkcentrum bij Van Houten. OogTV schreef er een artikel over. Foto’s zijn gemaakt door de wijkfotograaf Frans Geubel. 

Voorjaars snoeiactie

De groene kliko’s rijden in de maand april af en aan! Het is een fantastisch gedonder door de straten en wat leuke reacties van bewoners die EIN-DE-LIJK die enorme vlinderstruik konden snoeien. Want… wat een gedoe om dat in de ondergrondse containers te moeten drukken. 

Als wijkbewoner krijg je de kans om tijdelijk, dichtbij huis, een groene container te lenen en zo het grove snoeiwerk kwijt te kunnen. Want niet iedereen heeft plek voor een permanente groene container bij huis.

Er zijn rond de 50+ groene containers naar huis gerold en vol weer teruggebracht naar het buurtplein van wijkcentrum bij Van Houten. Wij hebben er samen met de beheerders van het wijkcentrum voor gezorgd dat ze elke twee weken werden geleegd. Goede actie en fijne samenwerking met gemeente Groningen, Paradijsvogeltuin en wijkcentrum bij Van Houten. 

En ook leuk! De actie bevalt zo goed voor de Paradijsvogels dat bewoners het hele jaar door hun snoeisel daar kwijt kunnen. Daar worden ze namelijk blij van want het snoeisel gebruiken ze weer in de tuin. Op het terrein gewoon de bordjes volgen (Paradijsvogelstraat 9). 

Boomtuinen

Tijdens Burendag zijn er aan de Zaagmuldersweg een aantal boomtuinen beplant door bewoners. De boomtuinen dragen bij aan een prettige leefomgeving, biodiversiteit en zal een waardevolle voedselbron worden voor vlinders, bijen en andere insecten. Samen zetten we de bloemetjes buiten!

,We zetten ons graag in om de Oosterparkwijk duurzamer, groener, bewuster en milieuvriendelijker te maken. Dat doen we het liefste samen met bewoners. Meer lezen over de boomtuinen?


Adoptie

Lucie heeft niet 1 maar 3 boomtuinen geadopteerd! Gefeliciteerd Lucie! Mocht u ook belangstelling hebben om een boomtuin te adopteren dan is dat zeker mogelijk. Heel leuk zelfs! Vul het contactformulier in dan maken we een afspraak met u om het officieel te maken. U ontvangt van ons een adoptieformulier.

 

 

Voedselbank voor Bijen

Veel bijen leven onder de armoede grens en hebben moeite om aan voedsel te komen. Laten we ze een handje helpen door voedsel voor de bij met elkaar uit te wisselen zodat er in de Oosterparkwijk alleen maar blije bijen rondvliegen. De Voedselbank staat bij het Stadsrestaurant Het Oude PolitiebureauEen tweede voedselbank voor bijen is inmiddels geplaatst in de ParadijsvogeltuinBeide Voedselbanken worden gevuld met leerzame en inspirerende boeken, stekjes, tuingereedschap en bloemzaad door en met bewoners. Ze dienen als voedselbank voor de bijen andere insecten. Beide voedselbanken zijn feestelijk geopend door de Groene Burgemeester van Groningen, Peter Bootsma. 

Klik hier voor een link naar OogTV

Beide Voedselbanken voor Bijen zijn helaas niet meer in gebruik. Eén is verhuisd naar het wijkcentrum bij Van Houten en is omgetoverd tot een stekjeskast.

Bloem-test-velden

In 2020 is Niels Meijer begonnen met Bloemstad, een project om Groningen in bloei te zetten. Er is een succesvolle crowdfunding gehouden en Bloemstad kan nu een voetbalveld aan bloemen zaaien. Niels kwam er helaas wel achter dat veel van de zaden niet tot bloei kwamen. Dit kwam doordat het werd weggemaaid, doordat mensen er overheen liepen of doordat de bodem te droog werd.

We hebben drie verschillende bloemenmengsels getest op zelfredzaamheid, bloeitijd en de populariteit. We creëren een naslagwerk door weersomstandigheden, groei, bloei en andere handelingen bij te houden. Het doel is om bewoners te inspireren en te kunnen adviseren middels onze website.

Het is belangrijk om meer voedselrijke bloemen te zaaien/planten, hiermee helpen we verschillende insecten zoals bijen en vlinders voortbestaan. Zonder insecten raakt het milieu uit evenwicht, de voedselketen stort in waardoor andere dieren ook hun voedselbronnen verliezen. Hierdoor behouden we biodiversiteit in de wijk en het ziet er nog fleurig uit ook. Win-win!

Resultaten
Na twee jaar is onze uitkomst dat de bloemvelden niet zelfredzaam zijn. Ze hebben zoals Niels al zei bij droogte water nodig. Sommige bloemen worden topzwaar gaan hangen deze bloemen hebben ondersteuning nodig want nemen andere bloemen mee ter aarde. Tevens is onze bevinding dat de velden drie maanden van het jaar er fantastisch mooi bij staan, de overige maanden zijn ze niet bijzonder fraai. Bloemmengsel in het derde veldje kwam als meest populair uit de bus.

Vogelvriendelijk 

Vogels hebben het moeilijk, hun leefomgeving versteend en hun voedselbron, de insecten, worden ieder jaar moeilijker te vinden. Onze wijk is groen en lijkt op het eerste oog een goede plek voor vogels. Maar hoe vogelvriendelijk zijn onze parken en hoe kunnen we mens en dier dichter bij elkaar brengen? We zijn ons aan het oriënteren hoe vogels leven, wat ze nodig hebben en vooral hoe we ze door middel van kleine projecten kunnen helpen zich nog meer thuis te voelen in onze wijk.

Alvast een aantal snelle simpele tips:

Zorg voor water en voedsel in je tuin of op je balkon en hang geschikte vogelnestjes op. Maak rommelhoekjes in je tuin, zorg voor struiken met bessen in vroeg voorjaar en/of struiken met bessen in het late najaar. Laat klimop die een boom in groeit lekker zitten (de boom vindt dat prima). Voer de eenden geen oud brood maar strooi liever graan op de kade. Hou uw hond aan de lijn EN heel belangrijk zorg dat uw kat een kattenbelletje om heeft!

 

Heeft u ideeën om de Oosterparkwijk vogelvriendelijk te maken? Leuk! We horen ze graag.

Vetbollen

Deze winter zijn we alvast een actie begonnen om de vogels in de Oosterpark van voedsel te voorzien. De actie: ‘hopbezorgt ook vogels uit de wijk een goede maaltijd!’ Vogels bijvoeren kan overigens het hele jaar door. Hieronder het recept voor vetbollen.

Bereiding:

Smelt het frituurvet voorzichtig in een pan. Wacht tot alles gesmolten is en haal de pan van het vuur. Voeg nu voorzichtig vogelzaad toe. De mengverhouding is 1:1. Je hebt dus net zoveel frituurvet nodig als vogelzaad. Als je het hebt gemengd, vul je het kopje met het mengsel en steek je een stokje erbij in (hier zitten de vogels op als ze gaan eten). Het

mengsel wordt het snelst weer hard op een koude plek. Doe een touwtje om het oortje van het kopje en hang hem buiten op.

Dit heb je nodig:

• Vast zoutloos frituurvet (of kokosvet)
• Vogelzaad (het liefst met meelwormen)
• Een kopje
• Stukje touw
• Een pan en pollepel
• Een stokje

ER IS ZOVEEL TE DOEN IN DE OOSTERPARK

Kijk maar eens op mijnoosterparkwijk.nl

Stadsrestaurant

Adres

Zaagmuldersweg 3
9713 LB Groningen

Contact

06 111 66 206
welkom@duurzaamoosterpark.nl

Betaald parkeren

ma t/m za 9.00 - 18.00 uur
do 9.00 - 21.00 uur
€2,- per 60 min. max 120 min

Adres
Zaagmuldersweg 3
9713 LB Groningen

Contact

maandag t/m vrijdag
09:00 - 16:00 uur
050 317 1280

Betaald parkeren

ma t/m za 9.00 - 18.00 uur
do 9.00 - 21.00 uur
€2,- per 60 min. max 120 min

 

ONDERDEEL VAN

VOLG HET STADSRESTAURANT

Erkend leerbedrijf

ONDERDEEL VAN