Duurzaam oosterpark

circulair

Rommelmarkt(en)

Er kwamen honderden mensen snuisteren tijdens de rommelmarkten bij wijkcentrum bij Van Houten in de Oosterparkwijk. Spullen van zolders, garages, te klein, te groot of simpelweg niet meer mooi vinden werden op tafels uitgestald.  In de hoop een tweede leven te krijgen bij iemand die de spullen goed kan gebruiken. En je krijgt er nog wat centen voor terug ook! Meuk is leuk, dat blijkt wel weer. 

In eerste instantie hebben we bewoners de vraag gesteld: is een rommelmarkt in de Oosterparkwijk een goed idee? Daar kregen we zoveel positieve reacties op dat we het wel moesten organiseren. Het in 2022 nog nieuwe lege wijkcentrum was een perfectie locatie om hiervoor te gebruiken. De inrichting van de markt was door het hele gebouw, kruip-door-sluip-doorroutes en de verschillende ruimtes werden gevuld met spulletjes. Lov it. Het mooie was dat de kledingruilbeurs ook zijn intrede deed wat een perfecte combinatie bleek. Zowel kopers als verkopers roemden de leuke en gemoedelijke sfeer, dus ontstonden meerdere edities. 

Het opnieuw gebruiken van spullen is super duurzaam en tweedehands shoppen is ook nog eens hartstikke leuk! Spullen hebben een zeer vriendelijk prijskaartje en je weet waar het vandaan komt. Op een rommelmarkt ontstaat een kringloop; de één is van zijn oude stripboek af en de ander gaat er dolgelukkig mee naar huis. Een prachtige manier om producten te recyclen én wat leuks te doen op bijvoorbeeld een zaterdagmiddag.

OogTV schreef er een artikel over en de foto’s zijn gemaakt door ondermeer de wijkfotograaf Frans Geubel. 

Afvalpaneel

Grofvuil verbindt (2023). In de Michi-Noeki, Zaagmuldersweg 67a, hangt een kunstwerk vol afval van Oosterparkers. Deze zijn verzameld tijdens de vele grofvuilacties in de wijk. 

Veel vondsten in het zwerfvuil prikkelen je fantasie: hun kleur, vorm, patroon, glinstering of raadselachtige herkomst. Je vraagt je af waar iets ooit deel van uitgemaakt heeft, en hoe het hier terecht kwam. Er zit een verhaal achter. Wat doet een golfbal in de Irislaan? Hoe verlies je een brillenglas in de bosjes? Wat stond er op dat rolletje foto film? Welke boze baby heeft dit speeltje uit de buggy gesmeten? In een andere context geplaatst worden ze een voorwerp van verwondering of zelfs humor. Of hoe raadselachtig! Je blijft zoeken naar herkenning. De objecten hebben allemaal dezelfde kleur gekregen waardoor het paneel een ratjetoe van herkenning is geworden. Een prachtige verzameling en een mooie weerspiegeling van de wijk!

Maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 – 17.00 uur kan je het afvalpaneel zelf bewonderen onder het genot van een kopje koffie of thee.

*De grofvuilacties doen we samen met buurtbewoners, WIJ Oosterparkwijk, GoudGoed WerkPro, Groningen Schoon Dankzij Mij, Leger des Heils en gemeente Groningen. Samen maken we de wijk!

Stekjeskast

Toe aan nieuwe planten in de tuin of wil je juist af van teveel hetzelfde soort groen? Hiervoor dient de stekjeskast! Hij is zelfs sinds 2023 in gebruik genomen door bewoners. In de stekjeskast kan je planten of zaden (die geschikt zijn voor buiten) ruilen met andere bewoners. 

Het initiatief kwam vanuit wijkbewoonster Lucie die de kast heeft opgeknapt en er prachtige schilderwerkjes op heeft gemaakt! Ze zocht naar een manier waarop ze haar uit de hand gegroeide bodembedekker kon schenken aan iemand anders in plaats de plant weg te moeten gooien. De stekjeskast was hiervoor de uitkomst.

Ruilen, nemen en geven alles mag en kan. In de kast vind je een potlood en ijsstokjes om de namen van de planten op te noteren. Zo weet iedereen wattie in de tuin haalt, wel zo fijn.

Je kan de stekjeskast vinden in de schaduwtuin op het buurtplein van het wijkcentrum bij Van Houten, Oliemuldersweg 47. Lang leve de biodiversiteit. Hatsee

Plastic doppen verzamelen!

Je kan plastic doppen en deksels bij Stadsrestaurant Het Oude Politiebureau (HOP), Zaagmuldersweg 3 inleveren. Wij zorgen ervoor dat de doppen goed terecht komen want… De doppen worden gerecycled tot nieuwe producten en de opbrengst gaat naar een opleiding voor een blindegeleidehonden. Een win win situatie dus voor iedereen! Inmiddels hebben we een opbrengst van maar liefst 1 vuilniszak per twee week! 

Alle hard plastic schroefdoppen en deksels zijn welkom, bijvoorbeeld van frisdrank, melk of sap maar ook die van tandpasta, shampoo, wasmiddel of een pot pindakaas. De verwerker vermaalt de doppen en deksels tot grove korrels (granulaat), die dan weer als grondstof dienen voor nieuwe plastic producten zoals bloempotten, pallets, speelgoed etc.

Je kan ook kurk van bijvoorbeeld wijnflessen bij ons inleveren. Wanneer we een goede voorraad hebben gaan we daar iets geluiddempend en leuks van maken voor in het Stadsrestaurant.

 

Kinderfietsreparatie

Bandje lek? Is je lamp kapot? Zadel lek? Rinkelt de bel niet meer?

Zit jij op de basisschool en kan jouw fiets een opknapbeurtje gebruiken? Kom dan naar het Jongerencentrum Oosterparkwijk (JOP) voor een mini APK keuring. Hamid, Bas en/of Ineke zorgen ervoor dat jij weer veilig de weg op kan en daar hoef je niets voor te betalen. Want we willen dat alle kinderen veilig kunnen fietsen!

Elke eerste woensdagmiddag van de maand 14.30-16.30 uur JOP/ Klaprooslaan 304a

Wil je meer weten? Klik voor een OogTV item

Slachthuisstraat

Vrijdag 27 oktober 2023 hebben betrokken bewoners van de Slachthuisstraat een eerste hand gelegd aan de uitvoering van hun groene wensen. Tijdens de actie, onder het genot van een hapje en een drankje, is er een plantenbak gebouwd van gebruikte stoeptegels naar ontwerp van Florus van Eyndhoven, student van de Hanzehogeschool Groningen Academie van Bouwkunst die in circulaire gedachte gewipte grijze tegels opnieuw inzet in de openbare ruimte. Ook is er een buurtkast geplaatst, zijn er klimophekwerken rondom de ondergrondse containers geplaatst EN wordt één van de panden vanuit nieuwe geveltuinen ook verticaal vergroend. 

In 2021 meldden de eerste bewoners zich met een vergroeningswens bij ons. De Slachthuisstraat bestaat uit veel grijs: straat, stoep en beton, de bewoners ervaren veel hittestress en afwateringsproblemen en zien hun buurt graag groener. Studenten van de RUG hebben deze meldingen omgezet in de onderzoeksvraag ‘Zorgt een groene straatvoor woongeluk?’. Het antwoord is ja. En door bewoners gezamenlijk actief te betrekken in de ontwikkeling draagt het bij aan gemeenschapszin, zorgt het voor een gevoel van eigenaarschap, trots en binding met de openbare ruimte.

De openbare ruimte lijkt zo simpel maar niets is minder waar. Elke vierkante centimeter op en onder de grond is onderdeel van gemeentelijke regelgeving en -verantwoorderlijkheid, want het gaat tenslotte overveiligheid, toegankelijkheid, aan- en afvoer van kabels of buizen en structureel onderhoud.

In 2022 hebben de bewoners zich laten inspireren door allerlei voorbeelden uit de praktijk, ideeën besproken en deze getoetst aan de haalbaarheid. Steeds meer bewoners haakten aan in de ontstane buurtapp waarin zij elkaar op de hoogte houden van de ontwikkelingen. Complex is ook het proces met bewoners, want er zijn zoveel verschillende meningen, wensen en kanttekeningen. Maar het resultaat mag er zijn, hulde aan de Slachthuisstraat!

‘Doe mij ook zo’n bloembak.’ Deze opmerking krijgen we nu geregeld binnen. Snappen we! We vinden het zelf ook heel leuk. Maar het is een langdurig proces en eentje van de lange adem. Ons ff niet bellen…

Het kleinste zwerfvuilmuseum van Nederland

Dat afval schoonheid heeft komt volledig tot zijn recht in het kleinste zwerfvuilmuseum van Nederland. Onze eigen Oosterparkse zwerfvuiljutter Xandra ziet in elk object zijn eigen schoonheid. En verwoort dat prachtig in de volgende tekst; 

“Wat mij aan zwerfvuil is gaan boeien, is hoe bijzonder zo’n stuk rommel kan zijn. Het ligt in de goot of in een struik; en dan denk je “Bah”, of je wordt boos over de achteloosheid van de mensen. Het is ook géén gezicht, en schadelijk voor dieren, planten en mensen. Veel rommel is inderdaad vies en moet gauw in de vuilniszak. Maar er zit ook van alles tussen!

Veel vondsten in het zwerfvuil prikkelen mijn fantasie: dan zie ik ze al in een andere functie waar hun kleur, vorm, patroon, glinstering of raadselachtige herkomst een nieuwe rol krijgt. In een andere context geplaatst worden ze een voorwerp van verwondering of zelfs humor. Of hoe raadselachtig! Je vraagt je af waar iets ooit deel van uitgemaakt heeft, en hoe het hier terecht kwam. Er zit een verhaal achter. Wat doet een golfbal in de Irislaan? Hoe kan die lolly zijn opgegeten terwijl de wikkel er nog om zat? Waarom gooit iemand een steen met bijbeltekst in het plantsoen, of verliest-ie een brillenglas in de bosjes? Wat stond er op dat rolletje fotofilm? Wat moet een voetbalpoppetje zonder benen? Welke boze baby heeft dit speeltje uit de buggy gesmeten?

Het afval is een afspiegeling van onze wondere wereld. Ik wil mijn verwondering delen, en daarmee de mensen tot een glimlach bewegen. Dat kan door iets een verrassende nieuwe functie te geven, bijvoorbeeld als feestversiering, of door het een plek te geven in ons mini Zwerfvuilmuseum.

Het museum is geopend op dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur.
Stadsrestaurant Het Oude Politiebureau, Zaagmuldersweg 3

 

Artwork: www.anne-merat.nl
Initiatiefneemster: Xandra Bardet

Sing and songwriter: Lucie Dekker

Zweefvuil – Lucie Dekker
Speciaal voor de opening van het Zwerfvuilmuseum maar indirect voor iedereen die zwerfvuil opruimt heeft Lucie Dekker, Oosterparker, een nummer geschreven. Prachtig!

Blije stenen

Het is pasen te midden van een corona periode… Saai! We dachten weet je wat we fleuren de wijk op. Happy stones beschilderen was in 2021 super hip en dus hebben we op grote afstand en in volle concentratie met een aantal wijkbewoners stenen beschilderd en in de wijk verstopt. Hierdoor hoopten we toch bij voorbijgangers een glimlach te kunnen toveren.

ER IS ZOVEEL TE DOEN IN DE OOSTERPARK

Kijk maar eens op mijnoosterparkwijk.nl

Stadsrestaurant

Adres

Zaagmuldersweg 3
9713 LB Groningen

Contact

06 111 66 206
welkom@duurzaamoosterpark.nl

Betaald parkeren

ma t/m za 9.00 - 18.00 uur
do 9.00 - 21.00 uur
€2,- per 60 min. max 120 min

Adres
Zaagmuldersweg 3
9713 LB Groningen

Contact

maandag t/m vrijdag
09:00 - 16:00 uur
050 317 1280

Betaald parkeren

ma t/m za 9.00 - 18.00 uur
do 9.00 - 21.00 uur
€2,- per 60 min. max 120 min

 

ONDERDEEL VAN

VOLG HET STADSRESTAURANT

Erkend leerbedrijf

ONDERDEEL VAN