Stadsnatuurwandelingen met Adri en Hilly
Adri en Hilly, bewoners van de Oosterparkwijk, nemen bewoners en stadjers mee uit wandelen door de Oosterparkwijk. Ze staan stil bij stadsnatuur. Bij natuur denken veel mensen aan bossen, weide of duinen. Maar er is zoveel te zien in je eigen buurt.
Sterker nog, volgens Adri en Hilly is de biodiversiteit in je eigen stadswijk interessanter dan bijvoorbeeld in een bos in Drenthe. Tijdens de wandelingen laten Adri en Hilly je natuur in de Oosterparkwijk ervaren. De Oosterparkwijk is een groene wijk vol natuurlijke pareltjes! Met een groep lopen we door de wijk en staan af en toe stil bij planten, vogels, bomen en meer. Adri en Hilly organiseren stadsnatuur wandelingen een aantal keer in het jaar met telkens andere thema’s en doen dat geheel vrijwillig! Hoe tof is dat?!
Op oogtv.nl kunt u een artikel en een tv item vinden over de Stadsnatuur wandeling van Adri en Hilly. Houd onze Facebook pagina, de wijkagenda op mijnoosterparkwijk.nl of de buurtmail in de gaten als je ze niet wilt missen. Wil je de buurtmail graag ontvangen? Meld je dan aan via mijnoosterparkwijk.nl
Meer lezen? Nog meer Adri en Hilly?
Mini Natuurfestival
Inmiddels hebben er twee succesvolle edities van het Mini Natuurfestival in de Oosterparkwijk plaats gevonden. Een festival waar we spelenderwijs de ‘natuur’ centraal zetten. Een doe, leer, speel, kijk en beleef festival. Op deze middag organiseren we een uiteenlopend programma.
Het festival is voor 100 kinderen met de leeftijd van 3 tot en met 10 jaar. Met dit festival
maken we kinderen enthousiast voor natuur in de hoop dat waardering voor je omgeving op een positieve manier in die koppies blijft hangen. Dat natuur leuk en interessant is werd met al die blije koppies bevestigd. Man man man wat een blije gezichten liepen door het wijkcentrum bij Van Houten, al dan niet geschminkt als vlinder, tijger of eenhoorn.
En dat voor helemaal niks! Kosteloos, want we vinden het belangrijk om kinderen uit de stad Groningen en met name uit de Oosterparkwijk enthousiast te maken voor de natuur. In onze wijk wonen veel ouders met een krappe beurs. Begrijpelijk zal een festival met een natuurthema niet tot een eerste uitgave behoren. Natuur is een belangrijk ingrediënt voor de toekomst en dus ook belangrijk voor (stadse-) kinderen.
Dit soort dingen organiseren kunnen we echt niet alleen. We doen dat samen met verschillende partijen uit de wijk en een heleboel geweldige vrijwilligers!!!
Ode aan het onkruid
24 juni 2023 stond in het teken van onkruid! Ze zijn namelijk misschien wel de belangrijkste planten voor voedzame grond, voor insecten en voor ons. Wist je bijvoorbeeld dat de paardenbloem de meest bezochte plant is door bijen en andere nectar snoepers? Deze plant en de andere onderschatte helden zijn lang zo gek nog niet… dus hebben we een veldje ingericht volledig gewijd aan, jawel, onkruid. Bij het veld zijn informatieborden geplaatst met interessante weetjes en feiten over de verschillende soorten (on)kruid.
De middag begon met een enthousiaste groep wandelaars die meeliepen met een ‘straatplantensafari’ door de Oosterparkwijk. In onze wijk zijn namelijk ontzettend veel planten, kruiden en zaden te vinden die een belangrijke functie hebben. Sanne Scheltena van Greendreamster begeleidde de wandeling en vertelde bij elke plant de geneeskrachtige, insectvriendelijke of smaakvolle weetjes.
We sloten af met de opening van het onkruidveldje. Wijkkoor Eusterpaark zong een meerstemmige ode geschreven en gedirigeerd door Lucie Dekker. WAUW wat een geweldig nummer is dit geworden en wat een toewijding van het wijkkoor. Fantastisch wat onkruid in beweging kan zetten. Lov it. Wil je hem horen? Dat kan, hierrr! De hele middag was het terras van HOP open en speelde DJ Botanical bloemige deuntjes. Tevens kon je genieten van bijvoorbeeld een paardenbloemcocktail of een brandnetel bruschetta met zevenbladpesto.
Hier begint de zee
Ons eerste bewustwordingsproject waar we enorm trots op zijn! Hier begint de zee heeft in 2020 vele hersenen laten kraken en heeft de bewustwording over ‘de goot’ vergroot. Het project bleef niet alleen in onze wijk, zo hebben het Algemeen Dagblad, Oogtv en Dagblad van het Noorden erover geschreven en hebben steden als Assen en Den Haag met ons contact gehad en dit project in hun stad uitgerold. Hoe tof is dat?
Hoe meer mensen zich bewust worden hoe beter. De plastic soep in de oceanen begint namelijk bij jou in de straat. Helaas zijn er nog altijd genoeg mensen die afval veelal klakkeloos op straat gooien en vooral de gevolgen daarvan niet weten.
Hemelwater neemt zwerfafval mee de goot in, verpakkingsmateriaal en vooral sigarettenfilters komen in ons water terecht. We zijn ons veelal niet bewust van de gevolgen van zwerfafval in de goot: maar liefst 100 miljard kilo zwerfafval (cijfers uit het jaar 2019) belandt jaarlijks in open water. Het draagt allemaal bij aan de immense plastic soep in de oceaan die momenteel zo groot is als America. Naar schatting worden er alleen al in Nederland zo’n zeven tot tien miljard peuken jaarlijks op straat gegooid. Een sigaret blijft twee tot twaalf jaar liggen, de schadelijke stoffen zoals landbouwgif, benzeen en aceton verdwijnen door het hemelwater in de grond. Wat betekent dat voor ons drinkwater?
De impact van zwerfvuil is groot en het project ‘Hier begint de zee’ heeft voor een stukje bewustwording gezorgd in onze wijk maar ook zeker daarbuiten.
‘Hier begint de zee’ werd door wijkbewoners gekozen uit vele inzendingen bij de wedstrijd ‘Altijd een goed idee’, georganiseerd door de Coöperatieve Wijkraad.
Omdat de veegmachines met de stalen borstels de afbeeldingen en tekst van diverse bordjes hebben vervaagd, is begin 2022 besloten de aluminium emblemen van de putdeksels te verwijderen.
Hondenfestival
Zaterdag 29 juni 2024 hebben honden, bazen en bazinnen kunnen genieten van een waar feestje. Het was een grandioze dag met veel kwispelende staarten en lachende gezichten. Echt een uitje met- en voor je hond. We zagen gezinnen, maar ook vriendengroepen die allemaal met eigen hond (of geleende hond) het festival bezochten.
Dit project is een vervolg op de ‘dierenpoep 0-meting’ waar bewoners vrolijke vlaggetjes in gevonden drollen hebben gestoken. Uit de meting bleek dat er inderdaad nogal wat poep in de openbare ruimte te vinden is. Zo wisten veel baasjes niet dat je in vrije uitloopgebieden de poep óók moet opruimen. Er blijken veel honden in de Oosterparkwijk te wonen, dus tijd voor een hondenfeest!
Het Hondenfestival bestond uit een fantastisch divers programma voor bewoner en vooral voor hun hond. Immers, dat zijn ook inwoners van de wijk. Samen met je hond maakte je een snuffeltocht door de Oosterparkwijk langs verschillende locaties. Onderweg waren er verschillende stops waar iets te doen was. Denk aan een behendigheidstraining, een gezondheidscheck, schilderen met je hond, gedragscoach, chip-check, tandenpoetsen, snelste honden balrace en een hondenkoekjes proeverij. De studenten van Terra Groningen verzorgden deze middag een tal van activiteiten. Vol enthousiasme kletsten ze de hele middag over hun favoriete viervoeter: de hond. De route werd aangevuld met nog een aantal goede kakweetjes en schijtvragen. Even dikkedakken bij culinaire stops behoorde ook tot de mogelijkheden.
Dit soort dingen organiseren kunnen we echt niet alleen, net als de ‘poep 0-meting’. We doen dat samen met verschillende partijen uit de wijk en vrijwilligers!
Zandbak voor bijen
Een watte? Een zandbak voor bijen noem je eigenlijk een sandarium. Een aquarium maar dan met sand (das engels). 80% van de wilde bijen nestelt onder de grond en dan het liefst in zand. Bijen zijn van cruciaal belang voor ons voedsel- en ecosystemen. Door hun bestuiving kunnen planten zich blijven vermeerderen. De bijenpopulatie is de afgelopen jaren drastisch afgenomen en dit heeft grote gevolgen voor de planeet en ons voortbestaan. Onderschat dit niet.
De wilde bij kan onze hulp goed gebruiken en dus hebben we een sandarium gebouwd van gewipte stoeptegels. Tijdens het Mini Natuurfestival 2024 hebben kinderen de zandbak gevuld met zand en voorzien van planten (met dank aan de gemeente Groningen). Binnen twee maanden hebben de eerste bewoners hun intrede gedaan in ons gecreëerde bijenbiotoopje! Onder een luid gejubel van bewoners die meewerken aan de buurttuin bij wijkcentrum bij Van Houten. De groefbij en de tweekleurige zandbij zijn de pioniers van het sandarium.
Vrouwtjesbijen graven het nest en zorgen dat er een voorraad stuifmeel en nectar in elke cel klaar ligt voor de larven. Sommige soorten overwinteren zelfs onder de grond. Het is van belang dat er een voedselbron in de nabije omgeving te vinden is want wilde bijen vliegen niet zo ver. In Nederland leven 360 bijensoorten en wereldwijd zijn er maar liefst 20.000 soorten! Wow. Onder andere de honingbij leeft in zwermen en zorgt gezamenlijk zorgen voor onderkomen, voorplanting en voedsel. De meeste wilde bijen leven solidair en doen dit allemaal in hun uppie.
En dit moet toch even worden gezegd: bijen steken niet voor hun plezier, ze hebben er zelfs last van als ze het moeten doen. Ze steken wanneer ze zich bedreigd voelen net als elk ander dier. Door te zoemen waarschuwen ze dieren om op afstand te blijven
Poep op de stoep
Zaterdag 28 mei 2022 stond in het teken van poep, kak, schijt en stront. Het was de dag waarop de allereerste poeptelling van Groningen of misschien zelfs wel van Nederland werd gehouden.
Bij dit project gaven we gehoor aan geluid uit de wijk. Of eigenlijk aan een ergenis: de enorme hoeveelheid poep op de stoep en in de parken. Dusdanig dat de parken nauwelijks worden gebruikt voor recreatie maar voornamelijk gezien als uitlaatgebied. Is dit geluid reëel ? Is het waar wat wijkbewoners zeggen of is dit te nemen met een korrel zout? Met deze ludieke ‘poep 0-meting’ konden we zien hoe groot de drollenoverlast eigenlijk was.
Elke deelnemende bewoner kreeg een doggybag. Hierin zaten felgekleurde vlaggetjes, een turflijst en wat extra drolleninfo. Bewoners zijn zelf door de Oosterparkwijk gewandeld en hebben álle drollen geteld die ze binnen een uur tegenkwamen. In elke gevonden drol werd eigenhandig een vlaggetje geprikt. Hierdoor ontstond op bepaalde plekken een zee aan vlaggen in het gras. Bijna feestelijk te noemen maar vooral goed zichtbaar! De ergernis is dus terecht.
Door deze actie hebben we inzicht gekregen in de enorme hoeveelheid overlast van poep. Maar werd ook duidelijk dat veel hondenbezitters niet weten dat in vrije uitlaatgebieden de poep ook moet worden opgeruimd. De poeptelling zorgde voor een hoop reuring en dus bewustwording. Landelijk zelfs! Want ook het NOS jeugdjournaal besteedde er aandacht aan.
NOS Jeugdjournaal • Sikkom • OogTV • OogTV • Dagblad van het Noorden
Buurttuin
Een groep bewoners steken de handen uit de mouwen en zijn in 2023 begonnen met de buurttuin bij wijkcentrum bij Van Houten. In de vaste plantenbakken langs de vijver zijn inheemse planten geplaatst. En vervolgens zijn er zo’n 950 stoeptegels gewipt uit het buurtplein. Hierdoor is er een prachtige schaduwtuin ontstaan. Alle planten die we hier gepoot hebben zijn vrijwel allemaal inheems en geliefd door bijen en vlinders. Zo helpt de buurttuin de natuur ook een beetje. Echt een kijkje waard.
Tevens zorgt de Buurttuin ervoor dat bewoners geïnspireerd kunnen raken. De planten in de vaste bakken zijn voorzien van een informatiebord met daarop de kenmerken van de plant. Zo kan je zien welke planten geschikt zijn voor je eigen tuin of geveltuin. Ook laat de buurttuin je inspireren hoe je de gewipte stoeptegel kunt hergebruiken in de tuin.
Wil je meewerken aan de buurttuin? Dat kan. Elke eerste vrijdagmiddag van de maand (behalve in de maand augustus) is er een groep bewoners aanwezig. Nuttig én gezellig. Meer weten? welkom@duurzaamoosterpark.nl OogTV heeft een leuk filmpje geschoten van de eerste buurttuin dag. Zien? Klik hier
De buurttuin is mede mogelijk gemaakt door gemeente Groningen en Operatie Steenbreek.
GRIJS! Festival 2025
Ieder jaar een ander thema dat is het plan! In 2024 kwamen de honden in de Oosterparkwijk aan bod. Komend jaar gaan we een senioren festival organiseren. Zie je linkjes, wil je mee werken, heb je suggesties / ideeën / een leuke oma? Kom maar door! Leuk!
Vogelvriendelijk
Vogels hebben het moeilijk, hun leefomgeving versteend en hun voedselbron, de insecten, worden ieder jaar moeilijker te vinden. Onze wijk is groen en lijkt op het eerste oog een goede plek voor vogels. Maar hoe vogelvriendelijk zijn onze parken en hoe kunnen we mens en dier dichter bij elkaar brengen? We zijn ons aan het oriënteren hoe vogels leven, wat ze nodig hebben en vooral hoe we ze door middel van kleine projecten kunnen helpen zich nog meer thuis te voelen in onze wijk.
Alvast een aantal snelle simpele tips:
Zorg voor water en voedsel in je tuin of op je balkon en hang geschikte vogelnestjes op. Maak rommelhoekjes in je tuin, zorg voor struiken met bessen in vroeg voorjaar en/of struiken met bessen in het late najaar. Laat klimop die een boom in groeit lekker zitten (de boom vindt dat prima). Voer de eenden geen oud brood maar strooi liever graan op de kade. Hou uw hond aan de lijn EN heel belangrijk zorg dat uw kat een kattenbelletje om heeft!
Heeft u ideeën om de Oosterparkwijk vogelvriendelijk te maken? Leuk! We horen ze graag.
Vetbollen
Deze winter zijn we alvast een actie begonnen om de vogels in de Oosterpark van voedsel te voorzien. De actie: ‘hopbezorgt ook vogels uit de wijk een goede maaltijd!’ Vogels bijvoeren kan overigens het hele jaar door. Hieronder het recept voor vetbollen.
Bereiding:
Smelt het frituurvet voorzichtig in een pan. Wacht tot alles gesmolten is en haal de pan van het vuur. Voeg nu voorzichtig vogelzaad toe. De mengverhouding is 1:1. Je hebt dus net zoveel frituurvet nodig als vogelzaad. Als je het hebt gemengd, vul je het kopje met het mengsel en steek je een stokje erbij in (hier zitten de vogels op als ze gaan eten). Het
mengsel wordt het snelst weer hard op een koude plek. Doe een touwtje om het oortje van het kopje en hang hem buiten op.
Dit heb je nodig:
• Vast zoutloos frituurvet (of kokosvet)
• Vogelzaad (het liefst met meelwormen)
• Een kopje
• Stukje touw
• Een pan en pollepel
• Een stokje
Bloem-test-velden
In 2020 is Niels Meijer begonnen met Bloemstad, een project om Groningen in bloei te zetten. Er is een succesvolle crowdfunding gehouden en Bloemstad kan nu een voetbalveld aan bloemen zaaien. Niels kwam er helaas wel achter dat veel van de zaden niet tot bloei kwamen. Dit kwam doordat het werd weggemaaid, doordat mensen er overheen liepen of doordat de bodem te droog werd.
We hebben drie verschillende bloemenmengsels getest op zelfredzaamheid, bloeitijd en de populariteit. We creëren een naslagwerk door weersomstandigheden, groei, bloei en andere handelingen bij te houden. Het doel is om bewoners te inspireren en te kunnen adviseren middels onze website.
Het is belangrijk om meer voedselrijke bloemen te zaaien/planten, hiermee helpen we verschillende insecten zoals bijen en vlinders voortbestaan. Zonder insecten raakt het milieu uit evenwicht, de voedselketen stort in waardoor andere dieren ook hun voedselbronnen verliezen. Hierdoor behouden we biodiversiteit in de wijk en het ziet er nog fleurig uit ook. Win-win!
Resultaten
Na twee jaar is onze uitkomst dat de bloemvelden niet zelfredzaam zijn. Ze hebben zoals Niels al zei bij droogte water nodig. Sommige bloemen worden topzwaar gaan hangen deze bloemen hebben ondersteuning nodig want nemen andere bloemen mee ter aarde. Tevens is onze bevinding dat de velden drie maanden van het jaar er fantastisch mooi bij staan, de overige maanden zijn ze niet bijzonder fraai. Bloemmengsel in het derde veldje kwam als meest populair uit de bus.
Voedselbank voor Bijen
Veel bijen leven onder de armoede grens en hebben moeite om aan voedsel te komen. Laten we ze een handje helpen door voedsel voor de bij met elkaar uit te wisselen zodat er in de Oosterparkwijk alleen maar blije bijen rondvliegen. De Voedselbank staat bij het Stadsrestaurant Het Oude Politiebureau. Een tweede voedselbank voor bijen is inmiddels geplaatst in de Paradijsvogeltuin. Beide Voedselbanken worden gevuld met leerzame en inspirerende boeken, stekjes, tuingereedschap en bloemzaad door en met bewoners. Ze dienen als voedselbank voor de bijen andere insecten. Beide voedselbanken zijn feestelijk geopend door de Groene Burgemeester van Groningen, Peter Bootsma.
Klik hier voor een link naar OogTV
Beide Voedselbanken voor Bijen zijn helaas niet meer in gebruik. Eén is verhuisd naar het wijkcentrum bij Van Houten en is omgetoverd tot een stekjeskast.
Stadsrestaurant
Adres
Zaagmuldersweg 3
9713 LB Groningen
Contact
06 111 66 206
welkom@duurzaamoosterpark.nl
Betaald parkeren
ma t/m za 9.00 - 18.00 uur
do 9.00 - 21.00 uur
€2,- per 60 min. max 120 min
Adres
Zaagmuldersweg 3
9713 LB Groningen
Contact
maandag t/m vrijdag
09:00 - 16:00 uur
050 317 1280
Betaald parkeren
ma t/m za 9.00 - 18.00 uur
do 9.00 - 21.00 uur
€2,- per 60 min. max 120 min