Duurzaam oosterpark

evenementen

5 jaar zwerfvuilteam

Als je in de Oosterparkwijk woont heb je ze vast eens zien lopen, de mensen in gele hoodies met vuilniszak en grijper. Het zijn de lieden van het zwerfvuilteam van de Oosterparkwijk. 

Duurzaam Oosterpark liep in 2018 niet direct warm voor het verzoek om afval in de Oosterparkwijk aan te pakken, getsie zeg… Maar deze ergernis bleek nummer één! Dus we zijn gewoon gestart. Aanvankelijk werd er in de wijk niet heel leuk op gereageerd ‘heb je een taakstraf ofzo?’. Inmiddels weet de wijk wel beter want ze zién de toegevoegde waarde van deze inzet: de wijk is vele malen schoner en dat heeft een positief effect op alle bewoners.. De zwerfvuilteams krijgen veel complimenten en duimpjes omhoog. En het wekelijks wandelen door de wijk en vuil rapen geeft een ontspannen en instant tevreden gevoel. Maar nog het meest waardevolle effect is dat bewoners hun sociale netwerk in de wijk uitbreiden geven ze aan. Je leert nieuwe medebewoners kennen, deelt lief en leed met elkaar en leert via anderen de wijk en wat er allemaal te doen is beter kennen. Dat zorgt voor fijner wonen in je wijk.

Op zaterdag 14 september 2024 vierden we alweer het 5-jarig bestaan van het Zwerfvuilteam. Een waar feestje met een borrel en een hapje, met een DJ en een quiz, een zelfgeschreven lied en een gedicht. Wat een fijne club mensen, de ruggengraat van Duurzaam Oosterpark. Sluit je ook aan!

De schoonste straat van de Oosterparkwijk

“Ding ding goedemiddag! Gefeliciteerd met de schoonste straat van de Oosterparkwijk!” Zo galmt de ijscoman door de straat. En daar doen wij zelf en de leden van het Zwerfvuilteam vrolijk aan mee. We bellen bij iedereen aan en trakteren we op een welverdiende ijsco. Niet zomaar, nee zeker niet… Het is een viering van de schoonste straat van de Oosterparkwijk! 

De zwerfvuilteams lopen het hele jaar door de wijk en hebben daardoor goed inzicht in de hoeveelheid zwerfvuil in de straten. Eens per jaar nomineren ze hun drie schoonste straten. De straat met de meeste stemmen wint. Deze actie is een goed voorbeeld van op een positieve manier aandacht vragen voor zwerfvuil en een schone leefomgeving. Altijd leuk om bij te kletsen met je buurvrouw of buurman onder het genot van een heerlijk schepijsje. Sinds 2021 wordt er in de straat die gewonnen heeft een bord geplaatst met daarop ‘De schoonste straat van de Oosterparkwijk’. Dit bord verhuist ieder jaar mee met de, op dat moment, meest gewaardeerde straat.

Winnaar 2019: Tjerk Bolhuisstraat
Winnaar 2020: Graspad
Winnaar 2021: Florakade
Winnaar 2022: Hyacinthstraat
Winnaar 2023: Jan Hissink Jansenstraat
Winnaar 2024: Holtstek

Stadsnatuurwandelingen met Adri en Hilly 

Adri en Hilly, bewoners van de Oosterparkwijk, nemen bewoners en stadjers mee uit wandelen door de Oosterparkwijk. Ze staan stil bij stadsnatuur. Bij natuur denken veel mensen aan bossen, weide of duinen. Maar er is zoveel te zien in je eigen buurt.

Sterker nog, volgens Adri en Hilly is de biodiversiteit in je eigen stadswijk interessanter dan bijvoorbeeld in een bos in Drenthe. Tijdens de wandelingen laten Adri en Hilly je natuur in de Oosterparkwijk ervaren. De Oosterparkwijk is een groene wijk vol natuurlijke pareltjes! Met een groep lopen we door de wijk en staan af en toe stil bij planten, vogels, bomen en meer. Adri en Hilly organiseren stadsnatuur wandelingen een aantal keer in het jaar met telkens andere thema’s en doen dat geheel vrijwillig! Hoe tof is dat?!

Op oogtv.nl kunt u een artikel en een tv item vinden over de Stadsnatuur wandeling van Adri en Hilly. Houd onze Facebook pagina, de wijkagenda op mijnoosterparkwijk.nl of de buurtmail in de gaten als je ze niet wilt missen. Wil je de buurtmail graag ontvangen? Meld je dan aan via mijnoosterparkwijk.nl

Meer lezen? Nog meer Adri en Hilly?

Grofvuil3daagse

Bewoners van de Oosterparkwijk kunnen tijdens de grofvuil3daagse zowel hun grofvuil als goede tweedehandsspullen dichtbij huis inleveren. De Grofvuil3daagse is een zeer welkome actie in de wijk. Het afvoeren van grofvuil is voor veel bewoners een probleem. Bijplaatsingen van grofvuil naast ondergrondse containers komt geregeld voor en is menig buurtbewoner een doorn in het oog. 

We spreken geregeld buurtbewoners over dit thema en merken dat steeds meer bewoners in hun eigen straat en/of omgeving actief zijn. Ook merken we dat ‘duurzaam’ leeft in de wijk en bewoners zich graag willen inzetten voor een betere leefomgeving. Tijdens deze actie staan we 3 dagen op 3 verschillende locaties. Voor bewoners waarbij het niet lukt om eigenhandig het grofvuil weg te brengen organiseren we een ophaaldienst waardoor ook deze mensen kunnen ontspullen. Eten verbindt maar ook zeker afval. Deze actie is namelijk echt een wijkproject! Elke dag staan er vrijwilligers en organisaties te huffen bij de containers of werken als ophaaldienst. Het is echt fantastisch dat we dit kunnen doen met elkaar. 

‘Samen maken we de wijk’ met vele bewoners, gemeente Groningen, WIJ Oosterparkwijk, Stadsrestaurant Het Oude Politiebureau, GoudGoed, het Leger des Heils en Groningen Schoon Dankzij Mij.

Ode aan het onkruid

24 juni 2023 stond in het teken van onkruid! Ze zijn namelijk misschien wel de belangrijkste planten voor voedzame grond, voor insecten en voor ons. Wist je bijvoorbeeld dat de paardenbloem de meest bezochte plant is door bijen en andere nectar snoepers? Deze plant en de andere onderschatte helden zijn lang zo gek nog niet… dus hebben we een veldje ingericht volledig gewijd aan, jawel, onkruid. Bij het veld zijn informatieborden geplaatst met interessante weetjes en feiten over de verschillende soorten (on)kruid.

De middag begon met een enthousiaste groep wandelaars die meeliepen met een ‘straatplantensafari’ door de Oosterparkwijk. In onze wijk zijn namelijk ontzettend veel planten, kruiden en zaden te vinden die een belangrijke functie hebben. Sanne Scheltena van Greendreamster begeleidde de wandeling en vertelde bij elke plant de geneeskrachtige, insectvriendelijke of smaakvolle weetjes. 

We sloten af met de opening van het onkruidveldje. Wijkkoor Eusterpaark zong een meerstemmige ode geschreven en gedirigeerd door Lucie Dekker. WAUW wat een geweldig nummer is dit geworden en wat een toewijding van het wijkkoor. Fantastisch wat onkruid in beweging kan zetten. Lov it. Wil je hem horen? Dat kan, hierrr! De hele middag was het terras van HOP open en speelde DJ Botanical bloemige deuntjes. Tevens kon je genieten van bijvoorbeeld een paardenbloemcocktail of een brandnetel bruschetta met zevenbladpesto.

Van JOP naar HOP opruimactie

Jarenlang organiseerden we de ‘van JOP naar HOP opruimactie’. De naam zegt het al… we starten bij JOP (Jongerencentrum OosterParkwijk) met een kop koffie en eindigen bij HOP (Stadsrestaurant Het Oude Politiebureau) voor een goede lunch. Tussen de 30 en 40 mensen doen hieraan mee en lopen met grijpstok en vuilniszak kriskras de wijk door. Er ontstaan ontmoetingen en het gevoel van nut in je eigen wijk is toch erg prettig. Deze actie is namelijk goed voor zo’n dikke 40 vuilniszakken zwerfafval. Daar kunnen we wel mee thuis komen dachten we! UMCG Services werkte ieder jaar met ons mee en trakteert op een goed verzorgde lunch. Groningen Schoon Dankzij Mij zorgt voor steun en genoeg grijpmateriaal.

Hadden we al gezegd dat de Oosterparkwijk erg goed is in het bundelen van krachten? Resultaat is dat de wijk zoveel schoner is dan jaren geleden. Samen maken we de wijk!

Rommelmarkt(en)

Er kwamen honderden mensen snuisteren tijdens de rommelmarkten bij wijkcentrum bij Van Houten in de Oosterparkwijk. Spullen van zolders, garages, te klein, te groot of simpelweg niet meer mooi vinden werden op tafels uitgestald.  In de hoop een tweede leven te krijgen bij iemand die de spullen goed kan gebruiken. En je krijgt er nog wat centen voor terug ook! Meuk is leuk, dat blijkt wel weer. 

In eerste instantie hebben we bewoners de vraag gesteld: is een rommelmarkt in de Oosterparkwijk een goed idee? Daar kregen we zoveel positieve reacties op dat we het wel moesten organiseren. Het in 2022 nog nieuwe lege wijkcentrum was een perfectie locatie om hiervoor te gebruiken. De inrichting van de markt was door het hele gebouw, kruip-door-sluip-doorroutes en de verschillende ruimtes werden gevuld met spulletjes. Lov it. Het mooie was dat de kledingruilbeurs ook zijn intrede deed wat een perfecte combinatie bleek. Zowel kopers als verkopers roemden de leuke en gemoedelijke sfeer, dus ontstonden meerdere edities. 

Het opnieuw gebruiken van spullen is super duurzaam en tweedehands shoppen is ook nog eens hartstikke leuk! Spullen hebben een zeer vriendelijk prijskaartje en je weet waar het vandaan komt. Op een rommelmarkt ontstaat een kringloop; de één is van zijn oude stripboek af en de ander gaat er dolgelukkig mee naar huis. Een prachtige manier om producten te recyclen én wat leuks te doen op bijvoorbeeld een zaterdagmiddag.

OogTV schreef er een artikel over en de foto’s zijn gemaakt door ondermeer de wijkfotograaf Frans Geubel. 

Buurttuin

Een groep bewoners steken de handen uit de mouwen en zijn in 2023 begonnen met de buurttuin bij wijkcentrum bij Van Houten. In de vaste plantenbakken langs de vijver zijn inheemse planten geplaatst. En vervolgens zijn er zo’n 950 stoeptegels gewipt uit het buurtplein. Hierdoor is er een prachtige schaduwtuin ontstaan. Alle planten die we hier gepoot hebben zijn vrijwel allemaal inheems en geliefd door bijen en vlinders. Zo helpt de buurttuin de natuur ook een beetje. Echt een kijkje waard.

Tevens zorgt de Buurttuin ervoor dat bewoners geïnspireerd kunnen raken. De planten in de vaste bakken zijn voorzien van een informatiebord met daarop de kenmerken van de plant. Zo kan je zien welke planten geschikt zijn voor je eigen tuin of geveltuin. Ook laat de buurttuin je inspireren hoe je de gewipte stoeptegel kunt hergebruiken in de tuin.

Wil je meewerken aan de buurttuin? Dat kan. Elke eerste vrijdagmiddag van de maand (behalve in de maand augustus) is er een groep bewoners aanwezig. Nuttig én gezellig. Meer weten? welkom@duurzaamoosterpark.nl OogTV heeft een leuk filmpje geschoten van de eerste buurttuin dag. Zien? Klik hier

De buurttuin is mede mogelijk gemaakt door gemeente Groningen en Operatie Steenbreek.

 

Poep op de stoep

Zaterdag 28 mei 2022 stond in het teken van poep, kak, schijt en stront. Het was de dag waarop de allereerste poeptelling van Groningen of misschien zelfs wel van Nederland werd gehouden. 

Bij dit project gaven we gehoor aan geluid uit de wijk. Of eigenlijk aan een ergenis: de enorme hoeveelheid poep op de stoep en in de parken. Dusdanig dat de parken nauwelijks worden gebruikt voor recreatie maar voornamelijk gezien als uitlaatgebied. Is dit geluid reëel ? Is het waar wat wijkbewoners zeggen of is dit te nemen met een korrel zout? Met deze ludieke ‘poep 0-meting’ konden we zien hoe groot de drollenoverlast eigenlijk was. 

Elke deelnemende bewoner kreeg een doggybag. Hierin zaten felgekleurde vlaggetjes, een turflijst en wat extra drolleninfo. Bewoners zijn zelf door de Oosterparkwijk gewandeld en hebben álle drollen geteld die ze binnen een uur tegenkwamen. In elke gevonden drol werd eigenhandig een vlaggetje geprikt. Hierdoor ontstond op bepaalde plekken een zee aan vlaggen in het gras. Bijna feestelijk te noemen maar vooral goed zichtbaar! De ergernis is dus terecht.

Door deze actie hebben we inzicht gekregen in de enorme hoeveelheid overlast van poep. Maar werd ook duidelijk dat veel hondenbezitters niet weten dat in vrije uitlaatgebieden de poep ook moet worden opgeruimd. De poeptelling zorgde voor een hoop reuring en dus bewustwording. Landelijk zelfs! Want ook het NOS jeugdjournaal besteedde er aandacht aan. 

 NOS Jeugdjournaal Sikkom • OogTV •  OogTV • Dagblad van het Noorden

Slachthuisstraat

Vrijdag 27 oktober 2023 hebben betrokken bewoners van de Slachthuisstraat een eerste hand gelegd aan de uitvoering van hun groene wensen. Tijdens de actie, onder het genot van een hapje en een drankje, is er een plantenbak gebouwd van gebruikte stoeptegels naar ontwerp van Florus van Eyndhoven, student van de Hanzehogeschool Groningen Academie van Bouwkunst die in circulaire gedachte gewipte grijze tegels opnieuw inzet in de openbare ruimte. Ook is er een buurtkast geplaatst, zijn er klimophekwerken rondom de ondergrondse containers geplaatst EN wordt één van de panden vanuit nieuwe geveltuinen ook verticaal vergroend. 

In 2021 meldden de eerste bewoners zich met een vergroeningswens bij ons. De Slachthuisstraat bestaat uit veel grijs: straat, stoep en beton, de bewoners ervaren veel hittestress en afwateringsproblemen en zien hun buurt graag groener. Studenten van de RUG hebben deze meldingen omgezet in de onderzoeksvraag ‘Zorgt een groene straatvoor woongeluk?’. Het antwoord is ja. En door bewoners gezamenlijk actief te betrekken in de ontwikkeling draagt het bij aan gemeenschapszin, zorgt het voor een gevoel van eigenaarschap, trots en binding met de openbare ruimte.

De openbare ruimte lijkt zo simpel maar niets is minder waar. Elke vierkante centimeter op en onder de grond is onderdeel van gemeentelijke regelgeving en -verantwoorderlijkheid, want het gaat tenslotte overveiligheid, toegankelijkheid, aan- en afvoer van kabels of buizen en structureel onderhoud.

In 2022 hebben de bewoners zich laten inspireren door allerlei voorbeelden uit de praktijk, ideeën besproken en deze getoetst aan de haalbaarheid. Steeds meer bewoners haakten aan in de ontstane buurtapp waarin zij elkaar op de hoogte houden van de ontwikkelingen. Complex is ook het proces met bewoners, want er zijn zoveel verschillende meningen, wensen en kanttekeningen. Maar het resultaat mag er zijn, hulde aan de Slachthuisstraat!

‘Doe mij ook zo’n bloembak.’ Deze opmerking krijgen we nu geregeld binnen. Snappen we! We vinden het zelf ook heel leuk. Maar het is een langdurig proces en eentje van de lange adem. Ons ff niet bellen…

Voorjaars snoeiactie

De groene kliko’s rijden in de maand april af en aan! Het is een fantastisch gedonder door de straten en wat leuke reacties van bewoners die EIN-DE-LIJK die enorme vlinderstruik konden snoeien. Want… wat een gedoe om dat in de ondergrondse containers te moeten drukken. 

Als wijkbewoner krijg je de kans om tijdelijk, dichtbij huis, een groene container te lenen en zo het grove snoeiwerk kwijt te kunnen. Want niet iedereen heeft plek voor een permanente groene container bij huis.

Er zijn rond de 50+ groene containers naar huis gerold en vol weer teruggebracht naar het buurtplein van wijkcentrum bij Van Houten. Wij hebben er samen met de beheerders van het wijkcentrum voor gezorgd dat ze elke twee weken werden geleegd. Goede actie en fijne samenwerking met gemeente Groningen, Paradijsvogeltuin en wijkcentrum bij Van Houten. 

En ook leuk! De actie bevalt zo goed voor de Paradijsvogels dat bewoners het hele jaar door hun snoeisel daar kwijt kunnen. Daar worden ze namelijk blij van want het snoeisel gebruiken ze weer in de tuin. Op het terrein gewoon de bordjes volgen (Paradijsvogelstraat 9). 

Broedkorf vlechten voor eenden

Februari 2022 kregen bewoners van de Oosterparkwijk bezoek van de takkenvrouw. En dat was niet zomaar. We kregen een workshop broedkorven vlechten. In volledige concentratie met uitzicht over de Pioenvijver hebben we 6 uren gevlochten tot we geen vingertoppen meer over hadden. Maar oh wat was het leuk! En hoe leuk is het als er straks jonge eendjes uit een hand gevlochten korf de vijver in springen. Door het plaatsen van broedkorven krijgt de eend een aantrekkelijke nestplaats, het nest omringt met water biedt ze namelijk een veilige plek om te broeden. Honden en roofdieren kunnen de broedende eend nauwelijks storen, opjagen of zouden de eieren kapot kunnen maken. 

Eenden in de Oosterparkwijk hebben het soms zwaar te verduren in onze hondenwijk. Ze leggen meestal 10 tot 11 eieren en broeden ze in 28 dagen uit. De woerd, de mannetjes eend, broedt niet mee maar blijft tijdens de broedperiode in de buurt van het nest om de wacht te houden. In de broedkorf moet het voor de eend wel een beetje aantrekkelijk worden gemaakt door een flinke laag hooi of oud gras aan te brengen. Een eend sleept namelijk niet zelf met nestmateriaal. De eend vindt het prettig dat de opening van de korf richting het noorden-oosten wijst. Vanaf die kant komt in het voorjaar de minste wind vandaan.

De workshop was mede mogelijk gemaakt door de gemeente Groningen. De gemeente heeft samen met de stadsecoloog Hemmo Jager de Oosterpark Vijver geselecteerd voor het plaatsen van vier broedkorven die gemaakt worden door bewoners van de wijk. OogTV schreef er een artikel over.

Het kleinste zwerfvuilmuseum van Nederland

Dat afval schoonheid heeft komt volledig tot zijn recht in het kleinste zwerfvuilmuseum van Nederland. Onze eigen Oosterparkse zwerfvuiljutter Xandra ziet in elk object zijn eigen schoonheid. En verwoort dat prachtig in de volgende tekst; 

“Wat mij aan zwerfvuil is gaan boeien, is hoe bijzonder zo’n stuk rommel kan zijn. Het ligt in de goot of in een struik; en dan denk je “Bah”, of je wordt boos over de achteloosheid van de mensen. Het is ook géén gezicht, en schadelijk voor dieren, planten en mensen. Veel rommel is inderdaad vies en moet gauw in de vuilniszak. Maar er zit ook van alles tussen!

Veel vondsten in het zwerfvuil prikkelen mijn fantasie: dan zie ik ze al in een andere functie waar hun kleur, vorm, patroon, glinstering of raadselachtige herkomst een nieuwe rol krijgt. In een andere context geplaatst worden ze een voorwerp van verwondering of zelfs humor. Of hoe raadselachtig! Je vraagt je af waar iets ooit deel van uitgemaakt heeft, en hoe het hier terecht kwam. Er zit een verhaal achter. Wat doet een golfbal in de Irislaan? Hoe kan die lolly zijn opgegeten terwijl de wikkel er nog om zat? Waarom gooit iemand een steen met bijbeltekst in het plantsoen, of verliest-ie een brillenglas in de bosjes? Wat stond er op dat rolletje fotofilm? Wat moet een voetbalpoppetje zonder benen? Welke boze baby heeft dit speeltje uit de buggy gesmeten?

Het afval is een afspiegeling van onze wondere wereld. Ik wil mijn verwondering delen, en daarmee de mensen tot een glimlach bewegen. Dat kan door iets een verrassende nieuwe functie te geven, bijvoorbeeld als feestversiering, of door het een plek te geven in ons mini Zwerfvuilmuseum.

Het museum is geopend op dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur.
Stadsrestaurant Het Oude Politiebureau, Zaagmuldersweg 3

 

Artwork: www.anne-merat.nl
Initiatiefneemster: Xandra Bardet

Sing and songwriter: Lucie Dekker

Zweefvuil – Lucie Dekker
Speciaal voor de opening van het Zwerfvuilmuseum maar indirect voor iedereen die zwerfvuil opruimt heeft Lucie Dekker, Oosterparker, een nummer geschreven. Prachtig!

Bollen poten

Bewoners hebben in samenwerking met de gemeente Groningen 17.000 bollen gepland bij het wijkcentrum bij Van Houten (2022). Wow! 

De bollen plantactie is niet alleen bedoeld om de wijk groener en fleuriger te maken, maar ook om de biodiversiteit te verbreden. Zo is er gebruik gemaakt van een speciaal bollenmengsel ‘Bee Surprise Mix Extra’. Uit deze bollen bloeien soorten die veel nectar en stuifmeel afgeven. De bloei is in een periode waarin er een groot gebrek is aan voedsel voor bijen, vlinders en andere nectar snoepers die uit hun winterslaap wakker worden: in het voorjaar. Bij een aantal bollen begint de bloei al in februari maar deze bollenmix bloeit door tot midden juni. Een prachtig scala van verschillende soorten kleuren en types

De gemeente had de bollen plantactie goed voorbereid door kuilen in de grond gereed te maken. Bewoners hebben vervolgens de bollen geplant en toegestopt. Daarbij kregen we ook hulp van de ‘meidenclub’. Het resulteerde in een minikeukenhof in de wijk waar menig bewoner een selfie heeft gemaakt en waar complete fotoshoots zijn gehouden inclusief schaterende babies.

De bollenvelden zijn gepoot aan de kopse kanten van de Gorechtvijvers en nabij wijkcentrum bij Van Houten. OogTV schreef er een artikel over. Foto’s zijn gemaakt door de wijkfotograaf Frans Geubel. 

Bloem-test-velden

In 2020 is Niels Meijer begonnen met Bloemstad, een project om Groningen in bloei te zetten. Er is een succesvolle crowdfunding gehouden en Bloemstad kan nu een voetbalveld aan bloemen zaaien. Niels kwam er helaas wel achter dat veel van de zaden niet tot bloei kwamen. Dit kwam doordat het werd weggemaaid, doordat mensen er overheen liepen of doordat de bodem te droog werd.

We hebben drie verschillende bloemenmengsels getest op zelfredzaamheid, bloeitijd en de populariteit. We creëren een naslagwerk door weersomstandigheden, groei, bloei en andere handelingen bij te houden. Het doel is om bewoners te inspireren en te kunnen adviseren middels onze website.

Het is belangrijk om meer voedselrijke bloemen te zaaien/planten, hiermee helpen we verschillende insecten zoals bijen en vlinders voortbestaan. Zonder insecten raakt het milieu uit evenwicht, de voedselketen stort in waardoor andere dieren ook hun voedselbronnen verliezen. Hierdoor behouden we biodiversiteit in de wijk en het ziet er nog fleurig uit ook. Win-win!

Resultaten
Na twee jaar is onze uitkomst dat de bloemvelden niet zelfredzaam zijn. Ze hebben zoals Niels al zei bij droogte water nodig. Sommige bloemen worden topzwaar gaan hangen deze bloemen hebben ondersteuning nodig want nemen andere bloemen mee ter aarde. Tevens is onze bevinding dat de velden drie maanden van het jaar er fantastisch mooi bij staan, de overige maanden zijn ze niet bijzonder fraai. Bloemmengsel in het derde veldje kwam als meest populair uit de bus.

Gouden Caddy

Groningen Schoon Dankzij Ons! Als een totale verassing kwamen de stewards van Groningen Schoon Dankzij Mij op een maandag ochtend bij het Zwerfvuilteam op bezoek. En niet met lege handen! Nee zeker niet. We kregen taart en kort maar krachtige speech en… De Gouden Caddy! Super trots natuurlijk

Boomtuinen

Tijdens Burendag zijn er aan de Zaagmuldersweg een aantal boomtuinen beplant door bewoners. De boomtuinen dragen bij aan een prettige leefomgeving, biodiversiteit en zal een waardevolle voedselbron worden voor vlinders, bijen en andere insecten. Samen zetten we de bloemetjes buiten!

,We zetten ons graag in om de Oosterparkwijk duurzamer, groener, bewuster en milieuvriendelijker te maken. Dat doen we het liefste samen met bewoners. Meer lezen over de boomtuinen?


Adoptie

Lucie heeft niet 1 maar 3 boomtuinen geadopteerd! Gefeliciteerd Lucie! Mocht u ook belangstelling hebben om een boomtuin te adopteren dan is dat zeker mogelijk. Heel leuk zelfs! Vul het contactformulier in dan maken we een afspraak met u om het officieel te maken. U ontvangt van ons een adoptieformulier.

 

 

Workshop insectenhotel maken

Blijft leuk om te knutselen en nog leuker als dat met een goed doel is. Op de prachtige locatie ‘De Paradijsvogeltuin’ zijn er een heleboel insecten blij gemaakt met een lekker knus plekje voor de winter. We hebben blikken uit de keuken van Stadsrestaurant Het Oude Politiebureau opgespaard en gebruikt als body voor het hotel.

Zelf maken?
Je kunt mos, wol, bladeren of stro gebruiken waar insecten in weg kunnen kruipen. Bamboo stokjes en een stuk hout met gaatjes van verschillende grootten waar vliegende insecten het liefst overnachten. Let op dezen moeten minimaal 25 cm lang zijn zodat de bijen veel kamers kunnen maken. En een beetje leem waarmee de insecten kamers kunnen creëren. Zorg dat alles goed strak in de body zit zodat het er niet uit valt.   

< Klik aan de randen van de foto voor nog meer foto’s >

Simpelsoppen

Simpelsoppen is een project van wijkbewoner  Fransien. Tijdens de eerste corona golf is ze aan het soppen geslagen van speeltuinen in de wijk. Met haar enthousiasme heeft Fransien andere bewoners in beweging gekregen en die zijn ook aan het soppen geslagen. Door het soppen van openbare speeltoestellen en fitnes apparatuur kunnen kinderen en sporters veilig buiten blijven bewegen in coronatijden. Top actie en dus sopt ook duurzaam oosterpark graag met haar mee.

Blije stenen

Het is pasen te midden van een corona periode… Saai! We dachten weet je wat we fleuren de wijk op. Happy stones beschilderen was in 2021 super hip en dus hebben we op grote afstand en in volle concentratie met een aantal wijkbewoners stenen beschilderd en in de wijk verstopt. Hierdoor hoopten we toch bij voorbijgangers een glimlach te kunnen toveren.

ER IS VEEL TE DOEN IN DE OOSTERPARKWIJK

 

 www.mijnoosterparkwijk.nl

Adres

Zaagmuldersweg 3
9713 LB Groningen

Contact

06 111 66 206
welkom@duurzaamoosterpark.nl

Betaald parkeren

ma t/m za 9.00 - 18.00 uur
do 9.00 - 21.00 uur
€2,- per 60 min. max 120 min

Adres
Zaagmuldersweg 3
9713 LB Groningen

Contact

maandag t/m vrijdag
09:00 - 16:00 uur
050 317 1280

Betaald parkeren

ma t/m za 9.00 - 18.00 uur
do 9.00 - 21.00 uur
€2,- per 60 min. max 120 min

 

ONDERDEEL VAN

VOLG HET STADSRESTAURANT

Erkend leerbedrijf

ONDERDEEL VAN