Over ons dus
Wij zijn Miranda Dontje (rechts) en Ellen Beck (links) en samen zijn wij in 2019 Duurzaam Oosterpark gestart. We organiseren, ondersteunen, begeleiden en zetten ons netwerk in, altijd in samenwerking met de bewoner(s).
De Oosterparkwijk is een diverse wijk als het gaat om haar bewoners, in deze potpourri van mensen, levensbeschouwingen, ideeën en ambities werkt een, nog steeds groeiende, groep ‘voorlopers’ met ons mee aan verduurzaming. Door op wijkniveau te werken en projecten zichtbaar te maken merken we dat er aandacht voor is, reuring ontstaat en het bewustzijn groeit onder de Oosterparkers.
Het mooie is dat in een wijk als deze, verduurzaming ook bijdraagt aan de leefbaarheid, woongeluk en de sociale cohesie. Allemaal minstens net zo belangrijk! We werken altijd vanuit het positieve waardoor onze projecten een vriendelijke en vrolijke toon hebben. We merken dat dit goed werkt en bewoners hier enthousiast van worden en meebewegen.
Doe mee! of heb je een idee?
Van goede ideeën worden we altijd vrolijk! Helemaal als de ideeën ook nog eens ten goede komen van het milieu. Ben je ergens enthousiast over of wil je meer weten over een bepaald onderwerp stuur ons een berichtje.
Contact
Buurtbus
De Buurtbus is een hele goede aanschaf (gefinancierd door de Coöperatieve Wijkraad) en wordt gereden door medewerkers van Duurzaam Oosterpark. Hij wordt ingezet om bijvoorbeeld de prullenbakken te legen en wordt ook ingezet bij verschillende activiteiten en evenementen in de wijk. Wijkbewoners kunnen ook een verzoek doen de bus in te zetten als u niet iemand in uw omgeving heeft die u kan brengen. Mocht u door wat voor een reden dan ook ergens niet kunnen komen maar dat wel graag zou willen dan is de Buurtbus wellicht een uitkomst. Misschien wilt u graag uw grofvuil afvoeren of een keer spullen vervoeren.
Het onderhoud, verzekeringen, belastingen, brandstof en de parkeervergunning moeten worden betaald, daarom vragen we wel een vergoeding voor het gebruik. Zo kunt u uw grofvuil storten, spullen vervoeren of een nieuwe eettafel ophalen door gebruik te maken van de buurtbus. Je kan de buurtbus per rit reserveren. Een rijbewijs hoef je er niet voor te hebben want een chauffeur krijg je er automatisch bij. Wat een fijne service is dat!
Specificaties buurtbus:
• 7 zitplekken (inclusief chauffeur)
• afmetingen laadbak: B 180, D 140, H 150
• kosten: per rit € 12,50 (alleen stad Groningen)
Wij rijden in principe ma t/m vrij van 09:00 tot 16:00 uur. Reserveer minimaal een week van tevoren, maximaal drie maanden van tevoren. Reserveren kan bij Bas: 06 255 85 587 / b.swart@werkpro.nl
Let op: de chauffeur is niet een verhuizer. Hij is er om jouw spullen te vervoeren, niet om jouw spullen te versjouwen, dit zou je zelf moeten regelen. Ben je hier niet toe in staat meldt dit dan bij uw reservering. Dan zoeken wij een paar sterke vrijwilligers die kunnen helpen.
Wil je jezelf vervoeren in de wijk of omringende wijken? Dan is er sinds 2022 een hele fijne oplossing: Stichting WelMobiel. Meer weten? Check dan de website welmobiel.nl of bel naar 085-792 0377.
Duurzaam
Milieu compensatie : €1,-
U kunt een bijdrage schenken aan Duurzaam Oosterpark waarmee u de uitlaatgassen compenseert met groene maar vooral duurzame acties in de wijk.
We krijgen ook wel eens aanvragen binnen anders dan hiernaast beschreven. Deze voorstellen en aanvragen zijn van harte welkom en vinden we leuk om met u mee te denken. Bij maatwerk hoort een prijs op maat, dit doen we in goed overleg met jou.
Duurzaam benul is geen flauwekul!
10 december 2019, Ellen Beck
Om maar direct de toon te zetten gaan we dramatisch van start. Deze blog gaat over waarom het belangrijk is dat we duurzamer gaan leven. Het is grotendeels de beweegreden van Duurzaam Oosterpark en dat vonden we belangrijk om met jou te delen.
Al jarenlang is de impact van onze voetafdruk, onze huidige levensstijl, op de wereld groter dan haar herstellend vermogen en dat resulteert bijvoorbeeld in een klimaatverandering of in een plastic soep. “Als we maar doen alsof klimaatverandering niet echt is, dan verdwijnt het op de een of andere manier vanzelf wel”, zei Leonardo DiCaprio in zijn rol als vredesambassadeur van de Verenigde Naties.
Het wordt tijd dat we de aarde een eerlijke kans geven. We moeten ons bewust worden van onze levenswijze, we moeten actief oplossingen aangrijpen en verbetering inzetten, we moeten circulair omgaan met onze grondstoffen en we moeten bovenal ons denken veranderen. Heel veel moeten, maar dat moet ook. Want als we blijven denken in groei en winst dan trekt de aarde aan het kortste eind. Als iedereen zou leven en consumeren als de gemiddelde Nederlander, dan zouden we 3,6 aardbollen nodig hebben. “Hoe durven jullie hier niks aan te doen”; zegt Greta in haar speech tijdens de VN-klimaattop 2019. En ze heeft gelijk! Echter een denkwijze veranderen is ontzettend moeilijk. Gelukkig kent de wereld mooie denkers die het lef hebben de wereld op zijn kop te zetten. We hebben nieuwe leefwijzen en ideeën nodig zoals in Doughnut Economics wordt voorgesteld. Hierin schuift de Britse econome Kate Raworth een omkering van het economische denken naar voren, een omkering waarbij de natuur niet langer de blinde vlek van het systeem is, maar er samen met de mens een cirkel vormt.
Je denkt misschien dat is ver van mijn bed show maar niks is minder waar. Kan je je 27 augustus 2019 herinneren? Dit was de dag waarop Groningen zo ongeveer de slechtste luchtkwaliteit van de hele wereld had! Of bedenk of jouw huis wel droog blijft staan wanneer de zeespiegel blijft stijgen door de smeltende ijskappen. Het verhogen van de dijken is al begonnen, als het even niet meezit is de zeespiegel in het jaar 2100 gestegen met 292 centimeter. Dat wordt natte voeten in de stad. Wij krijgen in Nederland een waterprobleem daar kunnen we niet om heen en hiervoor is er geen plan b. Als we onverminderd doorgaan met het gebruik van fossiele brandstoffen, kan de opwarming zelfs voorbij de 4 of 5 graden schieten. We hebben het dan over een zeespiegelstijging van zo’n 55 meter.
Deze kennis en feiten komen uit onderzoeken van wetenschappers, economen en activisten en zijn gecheckt op fake news. De overeenkomst van deze onderzoekers, wetenschappers, economen en activisten is dat ze allemaal streven naar één gemeenschappelijk ding: herstel van natuur zodat de aarde behouden blijft. Ze alarmeren ons, ze drukken ons op feiten, ze bieden ons kennis en ze dragen ons nieuwe leefwijzen voor. Ons rest de taak om daar iets mee te doen. In de Oosterpark zijn we de beroerdste niet dus die uitdaging gaan we ‘natuurlijk’ aan. Op wijkniveau!
In de pers
Sop until you drop (25 maart 2020 document)
Lees de publicatie hier.
Grofvuil opruimactie in Oosterparkwijk (10 dec 2019 OOG.tv)
Zakken vol afval opgeruimd in de Oosterparkwijk (5 juli 2019 OOG.tv)
Maandag zwerfvuildag in de Oosterparkwijk (18 dec 2019 OOG.tv)
Lees de publicatie hier.
Oosterparkers bestrijden zelf zwerfvuil (18 dec 2019 Gezinsbode)
Lees de publicatie hier.
Natuur in de Hortensialaan (25 juli 2021 OOG.tv)
Lees de publicatie hier.
Kunstwerk van gebruikte mondkapjes (6 juli 2021 OOG.tv)
Lees de publicatie hier.
Voedselbank voor bijen (3 mei 2021 OOG.tv)
Lees de publicatie hier.
Kunstwerk van mondkapjes (6 juli 2021 OOG.tv)
Lees de publicatie hier.
Florakade schoonste straat 2021 (12 sept 2021 OOG.tv)
Lees de publicatie hier.
Sint Janskruid vernoemd naar marteling en moord (28 juli 2021 OOG.tv)
Lees de publicatie hier.
Stembakken geopend (12 juli 2021 OOG.tv)
Lees de publicatie hier.
'Hier begint de zee' (3 juli 2021 Algemeen Dagblad)
Lees de publicatie hier.
Bewustwordingsactie 'Hier begint de zee' (14 april 2020 DvhN)
Lees de publicatie hier.
Bewustwordingsactie 'Hier begint de zee' (14 april 2020 Gezinsbode)
Lees de publicatie hier.
Putdekselactie tegen zwerfafval (14 april 2020 rtvnoord)
Lees de publicatie hier.
Grofvuil opruimactie in Oosterparkwijk (10 dec 2019 OOG.tv)
Lees de publicatie hier.