Duurzaam oosterpark

afval

Zwerfvuilteams

U kent het wel; lege blikjes in de bosjes, verpakkingsmateriaal zwervend door de straten of lege plastic zakken hangend aan takken in de parken. Sinds 2019 wandelen er zwerfvuilteams door de wijk en dat is te zien! De straten zien er steeds schoner uit. Dat komt omdat er meer en meer enthousiaste wijkbewoners zijn die meelopen of solo de wijk schoon houden.

Wat ooit begon in 2019 met een team van 3, groeide in 5 jaar uit tot een ploeg van 30 á 40 bewoners. Dat ging niet vanzelf hoor, daarvoor hebben de 3 doorzetters 10 maanden elke maandagochtend stug doorgelopen. In die tijd kregen we regelmatig de vraag of we een taakstraf hadden.. Duh. Inmiddels zijn de tijden veranderd en krijgen we regelmatig duimpjes omhoog van buurtbewoners en enthousiaste ‘goed bezig!’ We worden met open armen ontvangen in de wijk. Niet ongezien, want zo hebben we de ‘Gouden Caddy’ mogen ontvangen vanuit Groningen Schoon Dankzij Mij. Leuk deze waarderingen! 

Na 5 jaar merken we steeds meer hoe waardevol dit team is. Tijdens ziekte, verhuizingen, sterfte of hand- en spandiensten maar ook tijdens de kerstdagen zoeken bewoners elkaar op om elkaar de hand te bieden of deze feestdag samen te vieren. Het sociale effect van het zwerfvuil rapen is misschien nog wel het meest waardevol. 

Maar ook zeker voor ons! Het zwerfvuilteam is ontzettend belangrijk voor Duurzaam Oosterpark, zonder deze groep bewoners kunnen wij niet doen wat we doen. Ze zijn de oren in de wijk, de ruggegraat en het klankbord van onze organisatie.

• Elke maandagochtend van 10.00 tot 12.00 uur
(met uitzondering van de maand augustus)

• Elke maandagavond van 19.00 tot 21.00 uur
(met uitzondering van de maand augustus/wintermaanden)

Startpunt: Stadsrestaurant Het Oude Politiebureau, Zaagmuldersweg 3
Doe mee! Zin om mee te helpen met één van de zwerfvuilteams? U bent van harte welkom. Of u elke week komt mee wandelen of zo nu en dan dat is helemaal aan u. 

Voorjaars snoeiactie

De groene kliko’s rijden in de maand april af en aan! Het is een fantastisch gedonder door de straten en wat leuke reacties van bewoners die EIN-DE-LIJK die enorme vlinderstruik konden snoeien. Want… wat een gedoe om dat in de ondergrondse containers te moeten drukken. 

Als wijkbewoner krijg je de kans om tijdelijk, dichtbij huis, een groene container te lenen en zo het grove snoeiwerk kwijt te kunnen. Want niet iedereen heeft plek voor een permanente groene container bij huis.

Er zijn rond de 50+ groene containers naar huis gerold en vol weer teruggebracht naar het buurtplein van wijkcentrum bij Van Houten. Wij hebben er samen met de beheerders van het wijkcentrum voor gezorgd dat ze elke twee weken werden geleegd. Goede actie en fijne samenwerking met gemeente Groningen, Paradijsvogeltuin en wijkcentrum bij Van Houten. 

En ook leuk! De actie bevalt zo goed voor de Paradijsvogels dat bewoners het hele jaar door hun snoeisel daar kwijt kunnen. Daar worden ze namelijk blij van want het snoeisel gebruiken ze weer in de tuin. Op het terrein gewoon de bordjes volgen (Paradijsvogelstraat 9). 

Prullenbakken & stembakken

Om het zwerfvuil in de wijk tegen te gaan hebben we 25 extra gekleurde prullenbakken geplaatst. Bewoners geven aan waar een prullenbak nodig is. De prullenbakken worden niet alleen heel mooi gevonden, ze worden ook nog eens goed gebruikt! Sommige prullenbakken zitten dagelijks vol, dat is voor ons een teken dat ze hard nodig zijn! Als we merken dat een prullenbak weinig gebruikt wordt dan verplaatsen we hem weer.

Het zijn de prullenbakken met vrolijke illustraties erop, deze zijn gemaakt door kinderen uit de wijk. Kunstenares Mara Piccione heeft het project begeleid en heeft met de kinderen gezocht naar zwerfvuil om van de verschillende vormen weer nieuwe beelden te maken. De prullenbakken zijn een waardevolle toevoeging in de wijk.

We zien dat sigarettenpeuken veel overlast veroorzaken in de wijk. En dat niet alleen. Als u een sigaret op de grond gooit dan heeft dit grote gevolgen voor het milieu. In het filter zit bijvoorbeeld plastic. Maar er zitten ook giftige stoffen in die de grond intrekken. Iedere weggegooide peuk zorgt ervoor dat 8 liter grondwater vervuild raakt. Dat is veel en niet nodig!

In de wijk staan zeven stembakken verspreid. Op de stembakken staat een vraag, zoals ‘kent u mijnoosterparkwijk.nl al?’ of ‘wilt u een betaalbare groente- en fruitmarkt in de wijk?’. De roker beantwoord de vraag of stelling door de sigaret in het juiste vakje te deponeren. Zo leren we de mening van rokende bewoners kennen en liggen er minder sigarettenpeuken op staart. Win-win!

Grofvuil3daagse

Bewoners van de Oosterparkwijk kunnen tijdens de grofvuil3daagse zowel hun grofvuil als goede tweedehandsspullen dichtbij huis inleveren. De Grofvuil3daagse is een zeer welkome actie in de wijk. Het afvoeren van grofvuil is voor veel bewoners een probleem. Bijplaatsingen van grofvuil naast ondergrondse containers komt geregeld voor en is menig buurtbewoner een doorn in het oog. 

We spreken geregeld buurtbewoners over dit thema en merken dat steeds meer bewoners in hun eigen straat en/of omgeving actief zijn. Ook merken we dat ‘duurzaam’ leeft in de wijk en bewoners zich graag willen inzetten voor een betere leefomgeving. Tijdens deze actie staan we 3 dagen op 3 verschillende locaties. Voor bewoners waarbij het niet lukt om eigenhandig het grofvuil weg te brengen organiseren we een ophaaldienst waardoor ook deze mensen kunnen ontspullen. Eten verbindt maar ook zeker afval. Deze actie is namelijk echt een wijkproject! Elke dag staan er vrijwilligers en organisaties te huffen bij de containers of werken als ophaaldienst. Het is echt fantastisch dat we dit kunnen doen met elkaar. 

‘Samen maken we de wijk’ met vele bewoners, gemeente Groningen, WIJ Oosterparkwijk, Stadsrestaurant Het Oude Politiebureau, GoudGoed, het Leger des Heils en Groningen Schoon Dankzij Mij.

Van JOP naar HOP opruimactie

Jarenlang organiseerden we de ‘van JOP naar HOP opruimactie’. De naam zegt het al… we starten bij JOP (Jongerencentrum OosterParkwijk) met een kop koffie en eindigen bij HOP (Stadsrestaurant Het Oude Politiebureau) voor een goede lunch. Tussen de 30 en 40 mensen doen hieraan mee en lopen met grijpstok en vuilniszak kriskras de wijk door. Er ontstaan ontmoetingen en het gevoel van nut in je eigen wijk is toch erg prettig. Deze actie is namelijk goed voor zo’n dikke 40 vuilniszakken zwerfafval. Daar kunnen we wel mee thuis komen dachten we! UMCG Services werkte ieder jaar met ons mee en trakteert op een goed verzorgde lunch. Groningen Schoon Dankzij Mij zorgt voor steun en genoeg grijpmateriaal.

Hadden we al gezegd dat de Oosterparkwijk erg goed is in het bundelen van krachten? Resultaat is dat de wijk zoveel schoner is dan jaren geleden. Samen maken we de wijk!

De schoonste straat van de Oosterparkwijk

“Ding ding goedemiddag! Gefeliciteerd met de schoonste straat van de Oosterparkwijk!” Zo galmt de ijscoman door de straat. En daar doen wij zelf en de leden van het Zwerfvuilteam vrolijk aan mee. We bellen bij iedereen aan en trakteren we op een welverdiende ijsco. Niet zomaar, nee zeker niet… Het is een viering van de schoonste straat van de Oosterparkwijk! 

De zwerfvuilteams lopen het hele jaar door de wijk en hebben daardoor goed inzicht in de hoeveelheid zwerfvuil in de straten. Eens per jaar nomineren ze hun drie schoonste straten. De straat met de meeste stemmen wint. Deze actie is een goed voorbeeld van op een positieve manier aandacht vragen voor zwerfvuil en een schone leefomgeving. Altijd leuk om bij te kletsen met je buurvrouw of buurman onder het genot van een heerlijk schepijsje. Sinds 2021 wordt er in de straat die gewonnen heeft een bord geplaatst met daarop ‘De schoonste straat van de Oosterparkwijk’. Dit bord verhuist ieder jaar mee met de, op dat moment, meest gewaardeerde straat.

Winnaar 2019: Tjerk Bolhuisstraat
Winnaar 2020: Graspad
Winnaar 2021: Florakade
Winnaar 2022: Hyacinthstraat
Winnaar 2023: Jan Hissink Jansenstraat
Winnaar 2024: Holtstek

Hier begint de zee

Ons eerste bewustwordingsproject waar we enorm trots op zijn! Hier begint de zee heeft in 2020 vele hersenen laten kraken en heeft de bewustwording over ‘de goot’ vergroot. Het project bleef niet alleen in onze wijk, zo hebben het Algemeen Dagblad, Oogtv en Dagblad van het Noorden erover geschreven en hebben steden als Assen en Den Haag met ons contact gehad en dit project in hun stad uitgerold. Hoe tof is dat? 

Hoe meer mensen zich bewust worden hoe beter. De plastic soep in de oceanen begint namelijk bij jou in de straat. Helaas zijn er nog altijd genoeg mensen die afval veelal klakkeloos op straat gooien en vooral de gevolgen daarvan niet weten.

Hemelwater neemt zwerfafval mee de goot in, verpakkingsmateriaal en vooral sigarettenfilters komen in ons water terecht. We zijn ons veelal niet bewust van de gevolgen van zwerfafval in de goot: maar liefst 100 miljard kilo zwerfafval (cijfers uit het jaar 2019) belandt jaarlijks in open water. Het draagt allemaal bij aan de immense plastic soep in de oceaan die momenteel zo groot is als America. Naar schatting worden er alleen al in Nederland zo’n zeven tot tien miljard peuken jaarlijks op straat gegooid. Een sigaret blijft twee tot twaalf jaar liggen, de schadelijke stoffen zoals landbouwgif, benzeen en aceton verdwijnen door het hemelwater in de grond. Wat betekent dat voor ons drinkwater?

De impact van zwerfvuil is groot en het project ‘Hier begint de zee’ heeft voor een stukje bewustwording gezorgd in onze wijk maar ook zeker daarbuiten.

‘Hier begint de zee’ werd door wijkbewoners gekozen uit vele inzendingen bij de wedstrijd ‘Altijd een goed idee’, georganiseerd door de Coöperatieve Wijkraad.


Omdat de veegmachines met de stalen borstels de afbeeldingen en tekst van diverse bordjes hebben vervaagd, is begin 2022 besloten de aluminium emblemen van de putdeksels te verwijderen. 

Afvalpaneel

Grofvuil verbindt (2023). In de Michi-Noeki, Zaagmuldersweg 67a, hangt een kunstwerk vol afval van Oosterparkers. Deze zijn verzameld tijdens de vele grofvuilacties in de wijk. 

Veel vondsten in het zwerfvuil prikkelen je fantasie: hun kleur, vorm, patroon, glinstering of raadselachtige herkomst. Je vraagt je af waar iets ooit deel van uitgemaakt heeft, en hoe het hier terecht kwam. Er zit een verhaal achter. Wat doet een golfbal in de Irislaan? Hoe verlies je een brillenglas in de bosjes? Wat stond er op dat rolletje foto film? Welke boze baby heeft dit speeltje uit de buggy gesmeten? In een andere context geplaatst worden ze een voorwerp van verwondering of zelfs humor. Of hoe raadselachtig! Je blijft zoeken naar herkenning. De objecten hebben allemaal dezelfde kleur gekregen waardoor het paneel een ratjetoe van herkenning is geworden. Een prachtige verzameling en een mooie weerspiegeling van de wijk!

Maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 – 17.00 uur kan je het afvalpaneel zelf bewonderen onder het genot van een kopje koffie of thee.

*De grofvuilacties doen we samen met buurtbewoners, WIJ Oosterparkwijk, GoudGoed WerkPro, Groningen Schoon Dankzij Mij, Leger des Heils en gemeente Groningen. Samen maken we de wijk!

Gouden Caddy

Groningen Schoon Dankzij Ons! Als een totale verassing kwamen de stewards van Groningen Schoon Dankzij Mij op een maandag ochtend bij het Zwerfvuilteam op bezoek. En niet met lege handen! Nee zeker niet. We kregen taart en kort maar krachtige speech en… De Gouden Caddy! Super trots natuurlijk

Het kleinste zwerfvuilmuseum van Nederland

Dat afval schoonheid heeft komt volledig tot zijn recht in het kleinste zwerfvuilmuseum van Nederland. Onze eigen Oosterparkse zwerfvuiljutter Xandra ziet in elk object zijn eigen schoonheid. En verwoort dat prachtig in de volgende tekst; 

“Wat mij aan zwerfvuil is gaan boeien, is hoe bijzonder zo’n stuk rommel kan zijn. Het ligt in de goot of in een struik; en dan denk je “Bah”, of je wordt boos over de achteloosheid van de mensen. Het is ook géén gezicht, en schadelijk voor dieren, planten en mensen. Veel rommel is inderdaad vies en moet gauw in de vuilniszak. Maar er zit ook van alles tussen!

Veel vondsten in het zwerfvuil prikkelen mijn fantasie: dan zie ik ze al in een andere functie waar hun kleur, vorm, patroon, glinstering of raadselachtige herkomst een nieuwe rol krijgt. In een andere context geplaatst worden ze een voorwerp van verwondering of zelfs humor. Of hoe raadselachtig! Je vraagt je af waar iets ooit deel van uitgemaakt heeft, en hoe het hier terecht kwam. Er zit een verhaal achter. Wat doet een golfbal in de Irislaan? Hoe kan die lolly zijn opgegeten terwijl de wikkel er nog om zat? Waarom gooit iemand een steen met bijbeltekst in het plantsoen, of verliest-ie een brillenglas in de bosjes? Wat stond er op dat rolletje fotofilm? Wat moet een voetbalpoppetje zonder benen? Welke boze baby heeft dit speeltje uit de buggy gesmeten?

Het afval is een afspiegeling van onze wondere wereld. Ik wil mijn verwondering delen, en daarmee de mensen tot een glimlach bewegen. Dat kan door iets een verrassende nieuwe functie te geven, bijvoorbeeld als feestversiering, of door het een plek te geven in ons mini Zwerfvuilmuseum.

Het museum is geopend op dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur.
Stadsrestaurant Het Oude Politiebureau, Zaagmuldersweg 3

 

Artwork: www.anne-merat.nl
Initiatiefneemster: Xandra Bardet

Sing and songwriter: Lucie Dekker

Zweefvuil – Lucie Dekker
Speciaal voor de opening van het Zwerfvuilmuseum maar indirect voor iedereen die zwerfvuil opruimt heeft Lucie Dekker, Oosterparker, een nummer geschreven. Prachtig!

Mondkapjes

Zwerfafval is de weerspiegeling van de maatschappij. We zien aan het afval of er een WK is, of het een goede zomerse week is geweest, of er een bepaalde nieuw hot drankje op de markt is maar bijvoorbeeld ook Covid was zichtbaar op straat. We zijn ze voor de grap gaan tellen en kwamen al snel op tientallen per keer. Om hier bewustwording voor te vragen hebben we bedacht om op een centrale plek in de wijk het woord ‘afval’ te plaatsen bestaande uit… Jawel mondkapjes. Al deze mondkapjes zijn verzameld door het zwerfvuilteam en dat waren er veel, heel erg veel!

Buurtbus

De Buurtbus is een hele goede aanschaf (gefinancierd door de Coöperatieve Wijkraad) en wordt gereden door medewerkers van Duurzaam Oosterpark. Hij wordt ingezet om bijvoorbeeld de prullenbakken te legen en wordt ook ingezet bij verschillende activiteiten en evenementen in de wijk. Wijkbewoners kunnen ook een verzoek doen de bus in te zetten als u niet iemand in uw omgeving heeft die u kan brengen. Mocht u door wat voor een reden dan ook ergens niet kunnen komen maar dat wel graag zou willen dan is de Buurtbus wellicht een uitkomst. Misschien wilt u graag uw grofvuil afvoeren of een keer spullen vervoeren.  

Het onderhoud, verzekeringen, belastingen, brandstof en de parkeervergunning moeten worden betaald, daarom vragen we wel een vergoeding voor het gebruik.  Zo kunt u uw grofvuil storten, spullen vervoeren of een nieuwe eettafel ophalen door gebruik te maken van de buurtbus. Je kan de buurtbus per rit reserveren. Een rijbewijs hoef je er niet voor te hebben want een chauffeur krijg je er automatisch bij. Wat een fijne service is dat!

Specificaties buurtbus:

• 7 zitplekken (inclusief chauffeur)
• afmetingen laadbak: B 180, D 140, H 150
• kosten: per rit € 12,50 (alleen stad Groningen)

Wij rijden in principe ma t/m vrij van 09:00 tot 16:00 uur. Reserveer minimaal een week van tevoren, maximaal drie maanden van tevoren.  Reserveren kan bij Bas: 06 255 85 587 / b.swart@werkpro.nl

Let op: de chauffeur is niet een verhuizer. Hij is er om jouw spullen te vervoeren, niet om jouw spullen te versjouwen, dit zou je zelf moeten regelen. Ben je hier niet toe in staat meldt dit dan bij uw reservering. Dan zoeken wij een paar sterke vrijwilligers die kunnen helpen.

Wil je jezelf vervoeren in de wijk of omringende wijken? Dan is er sinds 2022 een hele fijne oplossing: Stichting WelMobiel. Meer weten? Check dan de website welmobiel.nl of bel naar 085-792 0377.

Duurzaam

Milieu compensatie : €1,-

U kunt een bijdrage schenken aan Duurzaam Oosterpark waarmee u de uitlaatgassen compenseert met groene maar vooral duurzame acties in de wijk.

We krijgen ook wel eens aanvragen binnen anders dan hiernaast beschreven. Deze voorstellen en aanvragen zijn van harte welkom en vinden we leuk om met u mee te denken. Bij maatwerk hoort een prijs op maat, dit doen we in goed overleg met jou. 

Rommelmarkt(en)

Er kwamen honderden mensen snuisteren tijdens de rommelmarkten bij wijkcentrum bij Van Houten in de Oosterparkwijk. Spullen van zolders, garages, te klein, te groot of simpelweg niet meer mooi vinden werden op tafels uitgestald.  In de hoop een tweede leven te krijgen bij iemand die de spullen goed kan gebruiken. En je krijgt er nog wat centen voor terug ook! Meuk is leuk, dat blijkt wel weer. 

In eerste instantie hebben we bewoners de vraag gesteld: is een rommelmarkt in de Oosterparkwijk een goed idee? Daar kregen we zoveel positieve reacties op dat we het wel moesten organiseren. Het in 2022 nog nieuwe lege wijkcentrum was een perfectie locatie om hiervoor te gebruiken. De inrichting van de markt was door het hele gebouw, kruip-door-sluip-doorroutes en de verschillende ruimtes werden gevuld met spulletjes. Lov it. Het mooie was dat de kledingruilbeurs ook zijn intrede deed wat een perfecte combinatie bleek. Zowel kopers als verkopers roemden de leuke en gemoedelijke sfeer, dus ontstonden meerdere edities. 

Het opnieuw gebruiken van spullen is super duurzaam en tweedehands shoppen is ook nog eens hartstikke leuk! Spullen hebben een zeer vriendelijk prijskaartje en je weet waar het vandaan komt. Op een rommelmarkt ontstaat een kringloop; de één is van zijn oude stripboek af en de ander gaat er dolgelukkig mee naar huis. Een prachtige manier om producten te recyclen én wat leuks te doen op bijvoorbeeld een zaterdagmiddag.

OogTV schreef er een artikel over en de foto’s zijn gemaakt door ondermeer de wijkfotograaf Frans Geubel. 

Snoeikorf

Oosterparker Anne is initiatiefneemster van de snoeikorf en werd door wijkbewoners gekozen uit vele inzendingen bij de wedstrijd ‘Altijd een goed idee’, georganiseerd door de Coöperatieve Wijkraad want veel wijkbewoners willen graag hun tuinafval kwijt in de wijk. Duurzaam Oosterpark werd gevraagd de korf op afroep te legen.

Zo werd in april 2020 aan de Pioenstraat een snoeikorf geplaatst door de gemeente. Echter was deze vele malen groter dan verwacht en een aantal direct omwonenden waren hierdoor niet blij want ze waren hierin niet gekend. Door de omvang nodigde het ook hoveniers en mensen uit andere gebieden uit om hun tuinafval te dumpen, met bulten tuinafval tot gevolg. In goed overleg met alle betrokkenen is besloten de korf te verwijderen.

Veel bewoners zijn hierdoor ook teleurgesteld, dus we beraden ons op andere varianten.  

Voor het grijpen

Alle helden zonder stokken opgelet! We hoorden vaak van mensen dat ze graag willen helpen met zwerfvuil grijpen maar niet kunnen wanneer de zwerfvuilteams lopen, maar ook geen stok in bezit willen hebben. Voor deze helden is het grijpstok leensysteem plan ingediend bij ‘Altijd een goed idee’ en door bewoners gekozen om uit te mogen voeren. De herkenbare zuurstokroze grijpstokken zijn vervolgens bevestigd aan alle gekleurde prullenbakken in de Oosterparkwijk.

Maar helaas… dit project is helaas opgeheven omdat de stokken zo goed werden gebruikt dat er geen stokken meer aan de prullenbakken hingen. Althans, daar gaan we dan maar vanuit 😉 We houden de laatste grijpstokken maar achter de hand voor een plan B.

Plastic doppen verzamelen!

Je kan plastic doppen en deksels bij Stadsrestaurant Het Oude Politiebureau (HOP), Zaagmuldersweg 3 inleveren. Wij zorgen ervoor dat de doppen goed terecht komen want… De doppen worden gerecycled tot nieuwe producten en de opbrengst gaat naar een opleiding voor een blindegeleidehonden. Een win win situatie dus voor iedereen! Inmiddels hebben we een opbrengst van maar liefst 1 vuilniszak per twee week! 

Alle hard plastic schroefdoppen en deksels zijn welkom, bijvoorbeeld van frisdrank, melk of sap maar ook die van tandpasta, shampoo, wasmiddel of een pot pindakaas. De verwerker vermaalt de doppen en deksels tot grove korrels (granulaat), die dan weer als grondstof dienen voor nieuwe plastic producten zoals bloempotten, pallets, speelgoed etc.

Je kan ook kurk van bijvoorbeeld wijnflessen bij ons inleveren. Wanneer we een goede voorraad hebben gaan we daar iets geluiddempend en leuks van maken voor in het Stadsrestaurant.

 

ER IS ZOVEEL TE DOEN IN DE OOSTERPARK

Kijk maar eens op mijnoosterparkwijk.nl

Stadsrestaurant

Adres

Oliemuldersweg 47A

9713 VA Groningen

Contact

050-3171280 / 06-15254988

welkom@duurzaamoosterpark.nl

Betaald parkeren

ma t/m za 9.00 - 18.00 uur

do 9.00 - 21.00 uur
€2,- per 60 min. max 120 min

Bereikbaar

maandag t/m vrijdag
09:00 - 16:00 uur
050 317 1280
oosterpark@wijkwerkengroningen.nl

ONDERDEEL VAN

VOLG HET STADSRESTAURANT

Erkend leerbedrijf

ONDERDEEL VAN